Više od 2.000 okupljenih
1.1k

Završeni protesti u Sarajevu, građani masovno iskazali nezadovoljstvo ekonomskom krizom

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu su večeras održani masovni protesti građana koji su nezadovoljni radom vlasti u Bosni i Hercegovini.

Broj okupljenih građana je oko 2.000, a zajedno su transparentima i zvižducima poslali poruku da ne odobravaju trenutnu situaciju u državi koja je nakon invazije na Ukrajinu postala izrazito loša.

Iznijeli su zahtjeve građana navodeći kako će biti i dopunjavani, a postavili su rok od sedam dana za njihovo ispunjenje.


Zahtjevi su upućeni prema državnim službenicima, ali i onima sa drugih nivoa, kao i međunarodnoj zajednici.

Ono što prvo i hitno traže je suspenzija akciza na gorivo, koje je drastično poskupjelo zbog rata na istoku Evrope. Drugi zahtjev je ukidanje akciza. Oba ova prijedloga izmjena zakona su inače u parlamentarnoj proceduri, ali bez političke volje za njihovim usvajanjem.

Obraćanja građana i organizatora

Svi koji su željeli, imali su priliku pred svima reći šta ih muči i kakve su njihove potrebe. Mnogi su istaknuli probleme sa kojima se sada suočavaju, dok su drugi ukazali na konkretne probleme vlasti i političara.

Jedan od građana koji su se obratili je i Munir Isaković, osoba sa invaliditetom, koji je ispričao izazove s kojima se sreće u bh. društvu.

Pozvao je na prestanak diskriminacije naglašavajući da je ovo ugrožena kategorija društva "ispod margine". On traži "samo ono što je zagarantovano UN-ovom konvencijom za osobe sa invaliditetom".

Na kraju su govorili i majka i sin koji je iz autističnog spektra ljudi, a dječak je kroz suze kazao "Ja želim prava".

Uživo tekstualni prijenos protesta koji su održani u Sarajevu mogli ste pratiti ovdje. U toku su protesti i u drugim gradovima BiH.