LGBTIQ+ skup
242

U Sarajevu održana treća Bh. povorka ponosa, evo kako je sve izgledalo

N. V.
Povorka ponosa u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na portalu Klix.ba možete uživo pratiti treću Povorku ponosa u Sarajevu, čiji je zvanični početak u 17 sati, a bit će završena u 20 sati.
19:50 - Jedna od organizatorica je ispred Historijskog muzeja ispričala svoje iskustvo unutar porodice te je poručila kako postoje i porodice koje nisu heteroseksualne, u nadi da će i država to ubrzo prepoznati.

19:30 - S obzirom na to da je u toku završni dio Povorke ponosa na platou između Historijskog i Zemaljskog muzeja, saobraćaj je u drugim dijelovima grada pušten. Odnosno ulice Titova, Zmaja od Bosne i druge blokirane su puštene u promet.

Uspostavljen je i tramvajski i trolejbuski saobraćaj.

19:15 - Kako je šetnja od Vječne vatre ka muzejima izgledala iz zraka pogledajte u videosnimku koji smo napravili dronom.

19:05 - Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo predstavio je svoj nastup uz modernu rock i pop muziku.

18:45 - U toku je program ispred Historijskog muzeja u Sarajevu gdje su prvo uz hor otpjevali "Ay Carmela", a zatim je voditeljski par poveo prisutne da zajedno zapjevaju izmijenjenu verziju partizanske pjesme.

"Hej nek se čuje čuje, hej nek se zna, da je mlada partizanka bila lezbejka", orilo se Sarajevo.


Ideja programa je ukazati na ugroženost LGBTIQ+ populacije u bh. društvu pa će tako biti pročitane i mnoge ispovijesti o poteškoćama s kojima se sreću. Neki će naravno ispričati i svoja pozitivna iskustva sa društvom s obzirom na to da ističu kako je u samom društvu došlo do pozitivnog pomaka, ali je problem ostao u zakonu i državi.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

18:35 - Šetnja učesnika Povorke ponosa je završena ispred Historijskog muzeja u Sarajevu gdje se očekuje da će učesnici održati govore i drugi program, uključujući i muzički nastup.

18:17 - Povorci prisustvuju i neke poznate ličnosti među kojima su političari, ambasadori i umjetnici.

Na ulicama Sarajeva danas nisu primijećeni pripadnici svih političkih stranaka s obzirom na to da mnogi imaju radikalan stav po pitanju dozvoljavanja šetnje LGBTIQ populacije, no tu je bio kantonalni premijer Edin Forto, parlamentarac iz iste stranke Damir Arnaut te jedan od potpredsjednika Naše stranke Mirsad Čamdžić.

17:46 - Dok šetaju, učesnici pjevaju prepoznatljive pjesme kao što je "Ay Carmela", ali i ujedno uglas uzvikuju "Mi smo porodica".

17:25 - Više od najmanje hiljadu učesnika u šetnji je ka muzejima u Sarajevu gdje će održati performanse i poslati pojedinačne poruke.

Na čelu povorke organizatori nose transparent na kojem piše "Porodično okupljanje", a prate ih ostali učesnici uz buku bubnjeva, zvižduke i pjesmu.

17:05 - Počela je treća Bh. povorka ponosa. Učesnici se od Vječne vatre kreću ka muzejima u Sarajevu.


16:58 - Poruku sa Povorke ponosa poslao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazavši da je ovo protest građana za veća prava, a osvrnuo se i na političke i homofobične komentare na društvenim mrežama.

Pored Edina Forte tu je i nekoliko drugih političara, ali i muzičari i umjetnici poput Damira Imamovića, glumca Mikija Trifunova i drugih.

16:43 - Osnovne poruke koje učesnici šalju sa transparenata su: "Ljubav nije privilegija", "Želimo se voljeti bez straha" i "Naša ljubav nije grijeh".

Tu su i neke političke poruke kao što su: "Antifašizam je naš izbor", "Javni prostor mora biti slobodan" i "Oslobodimo institucije i ulice".

16:20 - LGBT zastave su "preokupirale" Sarajevo, zajedno sa snažnim sloganima, ispisanim na šarenim kartonima, a koji šalju poruke jednakosti, ljubavi i potrebe za većim razumijevanjem jedni drugih.

Ovogodišnji slogan povorke je #Porodično okupljanje stoga se očekuje da će mnogi pripadnici LGBT populacije prošetati sa svojim roditeljima danas.

16:07 - Na ulicama Sarajeva uoči početka treće Bh. povorke ponosa atmosfera je izrazito pozitivna. Muzika uveseljava učesnike koji su već pristigli, a mnogi još pripremaju brojne transparente koje će ponijeti sa sobom u šetnju.

15:29 - Učesnici su se počeli okupljati u 15 sati ispred Vječne vatre gdje pripremaju transparente. Nakon okupljanja, u 17 sati počet će se kretati ulicama Maršala Tita i Zmaja od Bosne do prostora između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Povorku osigurava veliki broj policajaca.

Jedna od organizatorica Povorke Jadranka Miličević kazala je da je sretna i ponosna zbog svih organizatora, volontera i građana te da je priprema počela još od mjeseca januara.

"Ovom prilikom se zahvaljujemo svima onima koji će se pridružiti i biti dio nas," kazala je Mujić.

Podsjećamo, ranije danas u sarajevskom naselju Otoka održan je skup protiv Povorke ponosa.

Ovom povorkom želi se ponovo ukazati na neodgovarajući status LGBTIQ osoba u bosanskohercegovačkom društvu.