Rama i Mostar
1

Zaštita hrvatskih ili drugih interesa: Sporazum dva HDZ-a podijelio članstvo Devedesetke

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nije HDZ 1990 samo u Rami, ima i članova koji drugačije razmišljaju, kaže za Klix.ba Marinko Petrić, predsjednik Kantonalnog odobra Devedesetke u HNK.

Petrić kaže kako je potpis sporazuma s HDZ-om BiH zasnovan na odluci Glavnog odbora ove političke stranke koji je dao mandat Predsjedništvu da o ovom odlučuje.

"Glavni odbor je između dva Sabora najviši organ u stranci, a demokratska smo stranka i svako ima pravo iznijeti svoje mišljenje. Jedno je mišljenje Joze Ivančevića i Rame, ali nije stranka samo Rama. Mi u Mostaru mislimo da bi trebalo nastaviti razgovore i tek vidjeti do čega bi oni mogli dovesti. Ovaj sporazum je prije svega zbog zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, da se kroz HNS probaju izmijeniti Izborni zakon i stvari koje nisu na ruku Hrvatima kao što je mogućnost da drugi narodi biraju Hrvatima predstavnike", kaže Petrić.

Dodaje kako će se tek vidjeti da li će HDZ 1990 ući u vlast na nekim nivoima.

"Mi u HNK tek sljedeće sedmice razgovaramo s njihovim kantonalnim predsjednikom i s ostalim strankama. Zavisi od razgovora, programskih principa, dosta faktora utiče da li će se ući uvlast", zaključio je Marinko Petrić.

Podsjećamo, HDZ 1990 je prije dva dana potpisao sporazum s HDZ BiH, a ta vijest izazvala je različita tumačenja, nerjetko i kritike. Najdalje je otišao načelnik Prozor - Rame, Jozo Ivančević, oštvro se usprotivivši odluci vrha stranke.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, više je puta poslije izbora kazao kako ova stranka neće biti dio vlasti, već da nju moraju formirati izborni pobjednici.