Novalićev zahtjev
2

Posljednja šansa za investiciju: Zatraženo da Dom naroda sutra izda garanciju za Blok 7

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalni premijer Fadil Novalić uputio je danas urgenciju predsjedavajućoj Doma naroda parlamenta FBiH Lidiji Bradari da na sutrašnjoj vanrednoj sjednici na dnevni red uvrsti Prijedlog odluke o izdavanju garancije za gradnju bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Na sutrašnjoj vanrednoj sjednici trebalo bi da bude razmatran Zakon o izbornim jedinicama FBiH, no Novalić hitno traži da se donese odluka za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za gradnju ovog bloka koji predstavlja kapitalnu investiciju vrijednu 1,4 miljarde KM.

Podsjetimo, Klix.ba prvi je nedavno objavio informaciju da se kineski investitori Konzorcij China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co. i Ltd - GEDI nakon septembra defintivno povlače iz kapitalnog projekta gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Ova informacija, kako saznajemo, upalila je alarm u institucijama FBiH u kojima se procedura za izdavanje garancije za gradnju bloka 7 odugovlači duže od godinu.

Sama Vlada FBiH je tek 17. augusta izdala garanciju za gradnju ovog kapitalnog projekta, nakon čega je to aminovala i Skupština dioničara Elektroprivrede BiH.