Do 39 stepeni
39

Za vikend novi toplotni val, u ponedjeljak navečer rashlađenje

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za razliku od prethodnog vikenda, ovog nas očekuje sunčano i vruće vrijeme. Temperature će se kretati do 39 stepeni, zbog čega se savjetuje oprez, ali je i idealno za odmor uz područja s vodom.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u jutarnjim satima oba dana vikenda temperature će već biti visoke i kretat će se od 16 do 22 stepena, na jugu do 24, dok će dnevne biti između 33 i 39 stepeni, u nedjelju stepen niže.

Radna sedmica počet će također visokim temperaturama, ali nižim u odnosu na vikend. Jutarnje temperature bit će od 14 do 20 stepeni celzija, na jugu od 19 do 23 stepena, a najviša dnevna između 32 i 38 stepeni. Tokom dana doći će do naoblačenja, a krajem dana i navečer kiša i pljuskovi s grmljavinom očekuju se u Krajini, Posavini i na sjeveroistoku Bosne.

Temperature niže za 9 stepeni na jugu se očekuju do sredine sedmice, a od četvrtka ponovo slijedi toplinski val. Prema podacima Accuweathera, toplo i sunčano vrijeme preovladavat će do kraja jula.

FHMZ je već ranije izdao narandžasto upozorenje od 20. do 22. jula u vremenskom intervalu od 14:00 do 17:00 sati zbog visoke dnevne temperature zraka i visoke vrijednost UV indeksa.