BiH
97

WWF povezuje ljude s prirodom Nacionalnog parka Una

Klix.ba
Kroz novi projekat svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF u Nacionalnom parku Una će se kroz naredne četiri godine provoditi aktivnosti vrijedne 320.000 eura.

Riječ je o regionalnom projektu "Zaštićena područja za prirodu i ljude" koji je otpočeo u oktobru 2015. godine, a provodit će se u osam zemalja Zapadnog Balkana: Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Od sedam terenskih projekata u regiji, u Bosni i Hercegovini se provode dva: u Nacionalnom parku Una naglasak se stavlja na razvijanje turističkih proizvoda, dok će se u Nacionalnom parku Sutjeska razvijati turistička ponuda kroz kanjoning.

"Zaštićena područja za prirodu i ljude – terenski projekat Una", koji je dio spomenutog regionalnog projekta koji financira švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida, predstavljen je u petak u Bihaću.

"Realizacijom ovog projekta ispunit će se više ciljeva, u prvom redu ekonomsko jačanje područja, bazirano na prirodnim i tradicionalnim resursima. Bit će stvoreni novi turistički proizvodi, radit ćemo na njihovoj promociji, a između ostalog, predviđeno je i opremanje centra za posjetitelje unutar Nacionalnog parka", istaknula je Zrinka Delić iz WWF Adria, voditeljica terenskog projekta Una.

Dodala je kako je cilj osigurati uvjete za ekonomsko jačanje ovog područja pokretanjem novih ili proširenjem postojećih djelatnosti, kao i uspostaviti eko tržnice te plasirati proizvode iz Parka unutar turističke ponude, brendirati ih i standardizirati.

Projekat uključuje niz aktivnosti koje će turističku ponudu NP Una podići na znatno veći nivo. Imat će direktan uticaj na stanovništvo unutar Nacionalnog parka, s obzirom da će im biti osigurani poticaji obrtima i djelatnostima.

"Poseban fokus projekta, koji će turizmu u Bihaćkoj regiji dati dodatan polet, bit će osnivanje Foruma za održivi razvoj, kojeg će činiti svi faktori turizma sa ovog područja. To će biti formalna i legalna platforma za održivi razvoj, a pažnja će se, pored uvezivanja, posvetiti održivom korištenju prirodnih resursa. Takvo korištenje će biti osnova za društveni i privredni razvoj, uz povećanu odgovornost javnosti, institucija, organizacija civilnog društva i poslovnog sektora prema prirodi", zaključio je direktor NP Una Amarildo Mulić.

Uz predstavljeni projekat, te spomenuti u NP Sutjeska, ostali se terenski projekti odvijaju u četri zaštićena područja u Srbiji, u NP Biogradska Gora u Crnoj Gori te u Zaštićenom pejzažu Germia na Kosovu. Projekt "Zaštićena područja za prirodu i ljude" bit će podrška radu mreže zaštićenih područja "Parkovi Dinarida", a njime će se poticati i vlade zemalja u regiji da održe obećanja dana 2013. godine prilikom usvajanja dokumenta "Velika pobjeda za Dinarski luk", kojim su sve zemlje napravile petogodišnji plan za razvoj svojih prirodnih dobara.