Da sjede ili da glasaju?
501

Vučić Dodiku rekao da se vrate u institucije BiH, obećao mu i novac

M. G.
Sa današnjeg sastanka (Foto: Instagram)
Sa današnjeg sastanka (Foto: Instagram)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Saopšteno je da su dvojica sagovornika ocijenila su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za region.

Vučić je ovom prilikom tražio od Dodika i svih političkih snaga u entitetu Republika Srpska da učestvuju u radu institucija BiH.

"Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS-u nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS-a ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda", naglasio je Vučić.

Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku RS-u te da će o tome ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Dodik je standardno "kukao" Vučiću o tobožnjoj ugroženosti srpskog naroda u BiH, rekavši da je gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i navodno dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma.

Kao razlog za navodnu "ugroženost" srpskog naroda u BiH Dodik je naveo "jednostrani i pristrasni pristup", prije svega Sjedinjenih Američkih Država.

"Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje", rekao je na to Vučić.

Također, na sastanku je potvrđeno da će vlade entiteta RS i Srbije 27. januara održati zajedničku sjednicu, a najavljen je i veliki sabor RS-a i Srbije.