Upit Kriznom štabu
37

Vrtići u ZDK pokrenuli peticiju zbog zatvaranja: Ko će čuvati djecu dok roditelji rade?

E. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Udruženje privatnih predškolskih ustanova Zeničko-dobojskog kantona od nadležnih je zatražilo poništenje naredbe o zabrani rada vrtića što je odluka Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa, a pokrenuta je i online peticija koja će biti upućena nadležnima.

Veliki broj roditelja, pa i zdravstvenih radnika koji se više od godinu dana bore s pandemijom koronavirusa našao se u nepovoljnoj situaciji nakon što je Krizni štab ZDK zabranio rad vrtićima u narednih 14 dana s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa. Upravo zbog takve odluke reagovalo je i Udruženje privatnih predškolskih ustanova ZDK koje je zatražilo poništenje ove odluke za koju su saznali iz medija.

"Ovim saopćenjem za javnost prvenstveno želimo informirati sve uvažene roditelje, korisnike usluga privatnih predškolskih ustanova na području ZDK, da smo i mi u šoku i nevjerici, kao i roditelji, u petak uvečer putem medija, neslužbeno, dobili informaciju o zabrani rada vrtića bez ijednog obrazloženja, prethodne najave ili evidentnog problema u organizaciji rada vrtića. Sigurni smo da dijelimo ista osjećanja i mišljenje da su vrtići mjesta gdje se strogo poštuju propisane protuepidemijske mjere, na osnovu čega smo uspjeli godinu dana raditi u vrijeme pandemije bez širenja zaraze u našim vrtićima. Radili smo cijelo vrijeme i u novembru kada je bio mnogo veći broj zaraženih, ali smo uspjeli u zaštiti zdravlja djece i zaposlenih. U Kantonu Sarajevo je mnogo veća incidenca zaraženih, ali vrtiće nisu zatvorili", navode iz ovog udruženja.

Ističu da najvažniji prioritet za dijete mora biti njegova dobrobit te da će gore navedenim odlukama biti uskraćeno pravo djeteta da aktivno sudjeluje u predškolskom odgoju i obrazovanju te da borave u okruženju koje će poticati njihov razvoj cjelokupne ličnosti. Također, napominju da se narušava i pravo roditelja na rad, s obzirom na to da bez usluga predškolskih ustanova mnogi roditelji nisu u prilici organizovati zbrinjavanje djece tokom radnog vremena.

"Osim toga, ovakvom odlukom u rizik od zaraze dovode se starije osobe koje će pojedinim roditeljima biti jedina alternativa za brigu o djeci, dok većina roditelja nema čak ni tu mogućnost. Pored toga, Krizni štab nije predvidio rješenje u pogledu zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama, kao ni naknadu troškova tekućeg poslovanja i ispunjavanja obaveza prema državi, čime je poslodavcima i uposlenicima u predškolskim ustanovama uskraćeno pravo na rad", poručili su.

Na kraju su od nadležnih, s obzirom na to da nije proglašeno stanje prirodne nesreće, zatražili odgovore na pitanja:

  1. Na osnovu koje zakonske norme i iz kojeg razloga je zabranjen rad samo djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u ZDK?
  1. Gdje će roditelji koji rade zbrinuti svoju djecu? Da li je uredu da ih odvedu u igraonice ili rizičnim grupama, nanama/bakama i didama/dekama?

  2. Da li roditelji mogu dobiti plaćeno odsustvo iz budžeta kantona kako bi brinuli o djeci kući

  3. Ko će finansirati plate i doprinose za više od 300 zaposlenih u privatnim predškolskim ustanovama u ZDK za vrijeme zabrane rada?

  4. Ko će roditeljima subvencionirati već uplaćena sredstva u vrtićima?

  5. Ko će finansirati kirije i druge fiksne troškove vrtićima?

  6. Zašto nam nisu obezbijeđene vakcine i redovna testiranja zaposlenika? Kada ćete to obezbijediti?

Sve roditelje su pozvali da popune peticiju kojom od Kriznog štaba ZDK traže poništenje naredbe o zabrani rada vrtića u ZDK.