Upućeno u proceduru
0

Vlada FBiH utvrdila budžet za 2018. godinu u iznosu od 2,9 milijardi KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila i u Parlament FBiH na usvajanje uputila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2018. godinu koji iznosi 2,9 milijardi KM i veći je u odnosu na ovogodišnji za 135 miliona KM, odnosno za pet posto.

"Ukupni prihodi iznose 2,89 milijardi KM i veći su za 135 miliona KM. Povećanje je rezultat povećanja poreznih prihoda koji iznose 1.662 miliona KM i veći su za 91 miliona KM i neporeznih prihoda koji su veći za 193,6 miliona KM, što je rezultat planirane naplate akumulirane dobiti javnih poduzeća", stoji u saopćenju iz Vlade Federacije BiH.

Napominju da ukupni rashodi iznose 2,89 milijardi KM i veći su za 135 miliona KM, ili pet posto.

"Primarni suficit, koji je pokazatelj tekućeg poslovanja, iznosi 523,9 miliona KM i u odnosu na prethodnu godinu veći je za 118,4 miliona KM. Ova razlika će, između ostalog, biti korištena i za financiranje servisiranja unutrašnjeg i vanjskog duga, što smanjuje potrebe za zaduživanjem. Inače, servisiranje duga u slijedećoj godini iznosi 1,3 milijardi KM", saopćeno je iz Vlade.

Istakli su da tekući rashodi iznose 1,7 milijardi KM i veći su za 156,9 miliona KM.

"Među najznačajnijim projektima planiranim Budžetom FBiH za 2018. godinu su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za ove namjene planirana su 183 miliona KM koja će, putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta. Vlada FBiH je izvore sredstava za ovaj projekat pronašla u akumuliranoj dobiti javnih poduzeća koja će biti uplaćena u Budžet FBiH", navodi se u saopćenju.

Dodaju da ulaganje u željezničku infrastrukturu iznosi šest miliona KM na ime izmirenja obaveza preuzetih po Zakonu o financijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH, a koja će značajno poboljšati likvidnost ovog javnog poduzeća, ali i reducirati njegove utvrđene obveze po osnovu poreza i doprinosa.

"Planirana su ulaganja u elektrifikaciju željezničke pruge u iznosu od 2,3 miliona KM. Riječ je o dionici Bihać - Blatina, kako bi mogla biti puštena u funkciju tokom 2018. godine. Za izmirenje obveza prema poljoprivrednicima iz ranijeg razdoblja, planirano je 11,5 miliona KM. Time će, zaključno sa 2018. godinom, ove obveze biti u potpunosti izmirene", saopćeno je.

Ističu da su s ciljem privlačenja investicija u pojedine lokalne zajednice planirana sredstva od pet miliona KM za izgradnju industrijskih zona u jedinicama lokalne samouprave.

"Ova sredstva, zajedno sa 18 miliona KM planiranih kao transfer nižim razinama vlasti, predstavljat će značajnu pomoć u sufinanciranju projekata na razini kantona i jedinica lokalne samouprave. Za nastavak aktivnosti usmjerenih ka povećanju zaposlenosti u Federaciji BiH planirana je realizacija projekta Programa podrške zapošljavanju financiranog od strane Svjetske banke u iznosu od 12,7 miliona KM. Planirano je i da sredstva od 10 miliona KM, kao subordinirani dug prema Union banci, budu udružena sa sredstvima ove banke i tako osigurana kreditna linija od oko 20 miliona KM, što bi doprinijelo poboljšanju položaja mlađih kategorija stanovništva i rješavanju njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja kroz povoljnu kreditnu liniju s kamatnim stopama do tri posto", saopćeno je.

Navode da je u toku 2018. godine planirano trajno rješavanje smještaja federalnih institucija, te je za ove namjene predviđeno ukupno 19 miliona KM.

"Dio ovog iznosa odnosi se na kupovinu zgrade u Sarajevu, a dio za puštanje u funkciju zgrade Staklene banke u Mostaru, koju je Vlada Federacije BiH kupila u 2017. godini. Kada je u pitanju socijalna komponenta Budžeta, transferi za socijalne, braniteljsku i kategoriju neratnih invalida će ostati na istoj razini. Dakle, i u 2018. godini bit će uvaženi potpisani Sporazum Vlade Federacije BiH s braniteljskim udrugama u kojem je, između ostalog, preuzeta obveza zamrzavanja trenutnih sredstava za ove kategorije, te planiranje transfera za rješavanje statusnih pitanja branitelja od devet miliona KM", navode iz Vlade FBiH.

Saopćeno je da ukupni transferi u Zavodu PIO iznose 258,5 miliona KM, što je za pet miliona KM više nego u 2017. godini.

"Transfer drugim razinama vlasti i fondovima za štete nastale usljed poplava i klizišta planiran je u iznosu od 1,8 miliona KM što je za jedan miliona KM više nego prethodne godine. Federalno ministarstvo prostornog uređenja će, udruživanjem sredstava sa UNDP-om u odnosu 1:10 formirati značajan fond kako bi se pomoglo u sanaciji šteta u jedinicama lokalne samouprave. Na ime provedbe mjera financijske konsolidacije zdravstvenih ustanova planirano je šest miliona KM. Jedan od najbitnijih prioriteta u narednom razdoblju je jačanje vladavine prava, smanjenje korupcije i organiziranog kriminala, jačanje pravosudnih institucija kroz početak rada Posebnog odjela Vrhovnog suda Federacije BiH i Posebnog odjela Federalnog tužiteljstva. U ovaj proces bit će uključena i Sudbena policija Federacije BiH. Za ove namjene planirano je dodatno 65 zaposlenika (sudije, tužitelji, administrativno osoblje i sudbeni policajci), te prateći materijalni troškovi, a za što je planirano dodatnih 6,9 miliona KM ukupno u okviru sve tri institucije uključene u ovaj proces", saopćeno je.

Istakli su da je finansiranje Budžeta Federacije BiH za 2018. godinu temeljeno na domaćim izvorima, prvenstveno obveznicama koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM.

"Iz ovog iznosa vrši se refinansiranje 120 miliona KM obveznica koje dospijevaju 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja u iznosu od 60 miliona KM i emisija rizničkih zapisa od 360 miliona KM. I kod rizničkih zapisa radi se o refinansiranju dospjelih obveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu. Vanjsko zaduživanje je planirano u iznosu od 43 miliona KM i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od strane Svjetske banke. Uz Prijedlog budžeta FBiH, Vlada je Parlamentu uputila i finansijske planove vanbudžetskih fondova za 2018. godinu: Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog fonda solidarnosti", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Navode da je u Parlamentu FBiH, također, upućen i Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2018. godinu.

"U parlamentarnu proceduru Vlada je uputila i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH čiji je cilj osiguranje finansiranja Grada Mostara u 2018. godini", stoji u saopćenju Vlade.