Obilazak stratišta
101

Vjerski lideri i Semiha Borovac posjetili mjesta stradanja svih naroda za vrijeme proteklog rata

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Priznanje, osuda i sjećanje na nevino stradale žrtve je jedini način da generacijama koje dolaze osiguramo stabilnu i sigurnu budućnost izjavila je danas ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac nakon što je zajedno sa članovima Međureligijskog vijeća u BiH obišla mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja.

Istaknula je da su današnjim zajedničkim obilaskom stratišta vjerski lideri, ali i svi koji su danas bili s njima, na najbolji način, ličnim primjerom svim građanima Bosne i Hercegovine pokazali "na koji način se trebamo ophoditi prema žrtvama, ali i jedni prema drugima".

"Istovremeno, ovo je bio i svojevrstan čas historije koji nas je podsjetio na svu pogubnost i besmisao sukoba, ali i opomena da se nikad i nikome takvo zlo ne ponovi. Smatram kako je vrijeme da i politički lideri zajedno počnu obilaziti stratišta", istakla je ministrica.

Po njenim riječima, to će biti način da se na ličnom primjeru pokaže volja za izgradnjom povjerenja, jačanju dijaloga i tolerancije te spremnost za samokritičko preispitivaje vlastitih stavova i ubjeđenja, a za dobrobit svih građana BiH.

Ona je danas sa članovima Međureligijskog vijeća u BiH obišla mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja. Upriličen je obilazak Kazana, Križančevog Sela, Kruščice i Korićanskih stijena. Međureligijsko vijeće je obilazak stratišta organizirao s ciljem skretanja pažnje na neophodnost poštivanja svih žrtava, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Posjeta je okončana sastankom čelnika Međureligijskohg vijeća i ministrice Borovac i njenih saradnika, na kojem je razgovarano o mogućnostima inteziviranja saradnje naročito na planu zajedničkog djelovanja radi postizanja većeg stepena razumijevanja kao i vraćanja povjerenja među narodima u BiH, a što je osnov za sigurnu i stabilnu budućnost svih u našoj zemlji.