BiH
24

Vijeće za djecu BiH: Imamo mehanizme sa suzbijanje vršnjačkog nasilja, ali ih ne koristimo

Piše: S. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ponukani slučajem tragično preminulog Mahira Rakovca, članovi Vijeća za djecu BiH su na današnjoj sjednici zaključili kako naša zemlja ima većinu zakona i mehanizama potrebnih za suzbijanje vršnjačkog nasilja, ali da se oni ne sprovode u zadovoljavajućoj mjeri.

Iz Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine poručili su kako je naša zemlja dužna poštivati Konvenciju o pravima djeteta, prije svega da izradi mehanizme za provedbu ove konvencije te preporuke koje je donio UN-ov Komitet za prava djeteta.

"Sve ove preporuke i druge obaveze koje BiH mora izvršavati po ovom pitanju su sadržane u Akcionom planu za djecu 2015. - 2018. U tom akcionom planu sadržane su sve značajne obaveze koje sve agencije moraju izvršavati, bez obzira nivo vlasti", rekla je ministrica za ljudska prava BiH Semiha Borovac.

Kako je objasnila, na nivou države, entiteta i Brčko distrikta postoji 76 dokumenata vezanih za zaštitu prava djeteta i nema više potrebe za donošenje drugih dokumenata.

Prema njenim riječima, sve što je potrebno jeste poštivati ove dokumente kako bi se spriječili tragični slučajevi poput smrti Mahira Rakovca.

"Moramo se prestati baviti posljedicama. Posvetimo se uzrocima. Imali smo ovaj stravični događaj, a opet se sve svelo na konferencije za medije. Pozivam sve da odrade svoj dio posla, počevši od izvršne i zakonodavne vlasti, preko obrazovnih institucija, pa sve do roditelja. Možda je krv nastradalog dječaka na rukama svih nas", poručio je sekretar Ministarstva za civilne poslove BiH Zlatko Horvat.

Kako su istaknuli iz Vijeća za djecu BiH, ovaj organ od sada će vršiti mnogo detaljniju kontrolu sprovođenja akata vezanih za zaštitu djeteta i slati izvještaje svim nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama.

"Sredstva koja mi i slične nadzorne i savjetodavne institucije dobijamo su vrlo ograničena. Zbog toga do sada nismo bili u mogućnosti obavljati svoje aktivnosti u željenom obimu. Nadamo se da će vlasti ubuduće imati više sluha kako u budućnosti ne bismo imali više ovakve nemile događaje", rekla je Saliha Đuderija, predsjedavajuća Vijeća za djecu BiH.