Peti pokušaj
22

Vijeće ministara BiH ponovo predložilo povećanje akciza, odlučuju državni parlamentarci

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama BiH, kojim je predviđeno povećanje akciza. Riječ je o ispunjavanju zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda koji ranije nije dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama BiH usvojen je na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a protiv njega danas su glasali ministri iz Saveza za promjene.

Današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije prisustvovao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP). Protiv zakona nije glasao ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko iako je ranije SBB saopćio kako oni ne podržavaju povećanje nameta građanima BiH.

Podsjećamo, jedan od uslova za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a je usvajanje seta zakona o povećanju akciza. Međunarodna zajednica ne odustaje od ovog zahtjeva i izvjesno je da nema namjeru ni odustati.

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.

Ovo će biti peti put da Parlamentarna skupština BiH raspravlja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza.

Četiri puta parlamentarci iz reda SDP-a, HDZ-a 1990, DF-a, A-SDA, SDS-a, BPS-a i Nezavisnog bloka nisu podržali povećanje akciza. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio je prije nekoliko mjeseci da ni SBB neće podržati usvajanje ovog prijedloga.