Prijavili se u ZZO
59

Oko 16 hiljada stanovnika Kantona Sarajevo se prijavilo da se vakcinisalo van BiH

B. T.
Ukazano na  potrebu provođenja masovnije vakcinacije (Foto: EPA-EFE)
Ukazano na potrebu provođenja masovnije vakcinacije (Foto: EPA-EFE)
Na današnjoj sjednici Skupštine KS razmatrana je i epidemiološka situacija, a u fokusu je bila imunizacija stanovništva protiv koronavirusa. Istaknuto je da je oko 16 hiljada stanovnika Kantona Sarajevo prijavilo, putem sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja, da su se vakcinisali izvan BiH.

Do sada se u Kantonu Sarajevo vakcinisano 140.000 građana prvom dozom vakcine, a revakcinisano njih 52.213.

"Ukazano je, između ostalog, na potrebu provođenja masovnije vakcinacije, te animiranja stanovništva, kroz promotivne kampanje o značaju vakcinacije kao zaštite od težih posljedica obolijevanja i smrtnih ishoda", saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Organizacije nastave u okolnostima pandemije

Skupština Kantona Sarajevo je danas, po skraćenom postupku, usvojila izmjene i dopune zakona iz oblasti predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja, srednjeg obrazovanja, te zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo.

"Izmjene i dopune ova četiri zakona odnose se najvećim dijelom na teme COVID-19, kao i organizacije nastave u okolnostima pandemije. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je sredinom maja ove godine formiralo šest radnih grupa koje su imale zadatak da na bazi stečenog iskustva nastave u pandemiji, koja je trajala duže od godinu dana, poduzmu sve neophodne aktivnosti, po različitim temama, kako bi se početak realizacije nastave od naredne školske godine što bolje organizovao u uvjetima pandemije COVID-19. Među njima je formirana i grupa koja se bavila zakonskim i pravnim okvirima u kojima se online nastava odvija, a koja je dala određene sugestije koje se odnose na izmjene postojećih zakonskih rješenja. Činjenica da je 2019. godine osnovan Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, te da je prestao sa radom Prosvjetno-pedagoški zavod, kao i da je promijenjen naziv Ministarstva u Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, također su zahtijevali izmjene nevedenih zakona. Manji dio izmjena odnosi se na određene uočene prakse koje je trebalo mijenjati", obrazložila je, između ostalog, resorna ministrica Naida Hota-Muminović.

Zaštita i spašavanje od nesreća

Skupština je po skraćenom postupku usvojila i izmjene Zakona o nadležnostima organa vlasti Kantona Sarajevo u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Naime, nakon što je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS osnovano je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, spajanjem dva ministarstva. Iz tog razloga bilo je potrebno ponovo imenovati komandanta Štaba civilne zaštite, a tu funkciju, po važećim zakonskim propisima, obavljat će ubuduće ministar ovog novoosnovanog ministarstva.