BiH
63

Uskoro rušenje objekta stare dolazne stanice Trebevićke žičare

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon nedavno riješenih imovinsko-pravnih odnosa između Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS i Grada Sarajeva, trebale bi početi predradnje u okviru projekta renoviranja Trebevićke žičare.

Grad Sarajevo je raspisao poziv za izvođenje radova na rušenju dolazne stanice, a slijedi poziv za izvođenje radova na rušenju polazne stanice.

"Dobijanjem građevinske dozvole Općine Stari Grad Sarajevo očekujemo da u martu započnu radovi na rušenju ovih stanica na trasi stare žičare na osnovu već izrađenog projekta", potvrđeno je za portal Klix.ba iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo, iako nije imao formalno pravo na gradnju Trebevićke žičare, od Općine Stari Grad dobio je potrebnu urbanističku saglasnost, nakon čega je Gradu odobren zahtjev za građevinsku dozvolu.

Gradonačelnik Ivo Komšić je kazao da je Grad dobio i notarski ugovor, te da je faktički sve spremno za gradnju.

Kako saznajemo, rok za izvođenje radova na rušenju dolazne stanica žičare je 30 dana od uvođenja izvođača u posao, a vrijednost radova je 60.000 KM. Zainteresirane kompanije svoje ponude trebaju dostaviti do 11. marta.

Podsjećamo, glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare je bio dr. Edmond Offermann, ali on je odlučio povući donaciju od 7,5 miliona KM, jer Grad Sarajevo nije ispunio obećane obaveze za završetak pojedinih radova.

Gradonačelnik Komšić početkom februara dr. Offermanu uputio je pismo u kojem ga poziva na nastavak saradnje, a nakon ponovnog negativnog odgovora, Grad Sarajevo je sada u potrazi za stranim investitorima i donatorima, te će uskoro biti objavljen međunarodni tender za izvođenje radova.