Odgovorili na optužbe
281

Ured Fadila Novalića: Neka Vlada KS nabavi vakcine, a Vlada FBiH će ih platiti

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz ureda premijara FBiH oglasili su se povodom optužbi vlasti u Kantonu Sarajevo da premijer FBiH, Vlada FBiH i Zavod FBiH za javno zdravstvo opstruiraju ugovor za nabavku vakcina preko Ruskog fonda.
"Pored svih objašnjenja koja su dobili i preporuka zdravstvene struke, iz Ureda premijera Federacije poručujemo da, ukoliko Vlada Kantona Sarajevo dijeli te stavove, proces nabavke po ugovoru koji su sami ispregovarali nastave, a Vlada Federacije će, kad ugovor bude realiziran, u interesu građana Kantona Sarajevo, finansijski podržati njihovu kupovinu, kako je i dogovoreno", saopćili su iz ureda premijera FBiH.

Kao što je jučer saopćeno nakon sjednice, uz potpisani ugovor za kineske vakcine Sinofarm, Vlada Federacije nastavlja postupke pregovora i s drugim proizvođačima s ciljem nabavke vakcine za sve građane FBiH.

Podsjetimo, nakon što je premijer Federacije BiH Fadil Novalić objavio informaciju kako Vlada Federacije BiH nabavlja 500.000 doza Sinopharm vakcina, uslijedile su reakcije opozicionih stranaka. Među prvima koji su se oglasili bili su iz Naše stranke, koji su tražili od Novalića da objavi ugovor s kineskom kompanijom kako bi građani znali po kojoj cijeni je ovaj bh. entitet nabavio kineske vakcine.

Ranije je nabavku kineskih vakcina komentirao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je kritikovao Vladu FBiH zbog nenabavke vakcina Sputnik V. Kako je istakao Forto u odgovoru direktoru Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniši Skočibušiću, nejasno je kako je Vlada FBiH došla do zaključka da za Sputnik V vakcinom ne postoji potražnja građana u Federaciji BiH.

"S obzirom na besmisao argumentacije koja je dostavljena umjesto potpisanog ugovora, temeljem čega je već naredne sedmice trebala početi isporuka najmanje 20.000 doza vakcina, opravdana je sumnja da je riječ o političkoj odluci da se ne ide u nabavku vakcina Sputnik V", rekao je Forto Skočibušiću.