Zastupnički dom
2.7k

Uprkos šokantnim detaljima iz Zavoda Pazarić: Parlament odbio inicijativu Sabine Ćudić

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Većina zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.
Ćudić je danas prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu tačku. Klubovi SDA, HDZ-a i DF-a su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, dok je SBB velikim dijelom bio za. Za su u konačnici bila 22 zastupnika, 48 ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U incijativi je Ćudić, između ostalog, navela da se zaustavi zlostavljanje djece u Zavodu, da resorno ministarstvo imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoze i praksu redovnih ljekarskih pregleda te da se ovaj slučaj proslijedi nadležnom tužilaštvu. Također, zatraženo je i hitno razrješenje dužnosti članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Zanimljivo je da je većina zastupnika čak i odbila da se o ovom problemu raspravlja na sjednici Zastupničkog doma.

"Ovo je očito politička zaštita članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora iz prošlog mandata", kratko nam je rekla Ćudić ocijenivši ovaj odnos prema problemu u zavodu sramotnim.

Nakon toga, na prijedlog predsjedavajućeg ovog doma Mirsada Zaimovića (SDA), Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.