Vlada odlučila
2.5k

Učenici u Kantonu Sarajevo od 1. septembra u školskim klupama

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Krizni štab Kantona Sarajevo je donio preporuku da se djeca 1. septembra vrate u školske klupe, a Vlada KS je usvojila tu odluku.
Jedan od propisa Federalnog kriznog štaba koje je usvojila Vlada KS je obavezna distanca od najmanje jedan metar u školama, a obrazovne ustanove će imati autonomiju da organizuju model koji će osigurati poštivanje mjera, odnosno da isplaniraju nastavu prema uslovima koje imaju.

Kako je kazala resorna ministrica Naida Hota-Muminović princip je "što više učenika što češće u školskim klupama".


Jutros je, osim Kriznog štaba KS i Vlade KS, zasjedala i Vlada Federacije BiH čije su preporuke sve kantonalne vlade čekale kako bi donijele odluke o početku školske godine,a izvjesno je bilo da će se te preporuke odnositi na normalan početak nastave u punom kapacitetu.

Federalna vlada je naime donijela i dodatne preporuke, odnosno model prema kojim niži nivoi trebaju postupati u zavisnosti od epidemiološke situacije, sagledano sa više aspekata.

Između ostalog, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS je pozvao uposlenike u obrazovnom sektoru i studente da do početka akademske 2020/21 godine prime bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Facebook