BiH
4

U većem dijelu BiH počela nastava: Učenici pet kantona odmaraju do 30. januara

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U većem dijelu BiH zimski raspust je završen i nastava je počela prošle i ove sedmice. Zbog surovih zimskih uvjeta odgođena je ili skraćena nastava u nekim školama u Republici Srpskoj, dok nastava još nije počela u većem dijelu Kantona Sarajevo i u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nastava u ZDK je trebala početi ove sedmice, ali je odgođena za 30. januar zbog zahlađenja i problema s grijanjem. Većina škola u ovom kantonu poslala je zahtjev da se početak drugog polugodišta odgodi.

U Kantonu Sarajevo nastava također počinje 30. januara, ali je u školama u kojima se nastava odvija prema planu i programu na hrvatskom jeziku počela 18. januara. Ista situacija je i u Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu.

Nastava u Bosanskopodrinjskom kantonu počela je u ponedjeljak, 23. januara, kao i u Brčko distriktu i većini Republike Srpske.

Usljed obilnih snježnih padavina koje su zahvatile regiju Bosanske krajine, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona produžilo je trajanje zimskog raspusta za još jednu sedmicu, tako da će nastava početi u ponedjeljak 30. januara.

U Derventi, Zvorniku i nekim područnim školama u RS-u nastava je odgođena zbog nedostatka grijanja, dok je u nekim dijelovima Banje Luke skraćena. u Bileći je nastava počela, ali je prekinuta zbog hladnoće. Učenici sjede u jaknama. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopćeno je da je data saglasnost za odgađanje početka nastave u školama u kojima ne postoje uslovi za nesmetano odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa.

U školu su jučer krenuli i učenici koji pohađaju nastavu prema planu i programu na bosanskom jeziku u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Njihove kolege koje uče prema planu i programu na hrvatskom jeziku krenuli su u školu 11. januara.

Nastava u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu te Kantonu 10 počela je 16. januara.