Da se ne zaboravi
149

U Stupnom Dolu obilježena 25. godišnjica gnusnog zločina

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U mjestu Stupni Do kod Vareša danas je obilježena 25. godišnjica ratnog zločina u kojem je ubijeno 38 Bošnjaka. Suze i jecaji prekidali su tišinu u Stupnom Dolu dok je više stotina ljudi odavalo počast nevino ubijenim.

Kobnog 23. oktobra Ivica Rajić je s blizu 200 vojnika HVO-a iz Kiseljaka krenuo prema Varešu. Slobodan Praljak mu je tada naredio da "sredi situaciju u Varešu", a skupina koja je pristigla iz Kiseljaka i Kaknja ušla je u selo te napala vojnike i civile. Kuće mještana Stupnog Dola su opljačkane, a muškarci, žene i djeca su smaknuti, zapaljeni. Od 38 ubijenih samo šest je bilo vojnika, a petero djece.

Bolna sjećanja preživjelih

Imena ubijenih pročitana su i danas na obilježavanju 25. godišnjice zločina. Tišinu su prekidali jecaji porodica koje su ostale da se okupljaju svakog 23. oktobra kako bi svjedočile o onome što se dogodilo 1993. godine, a vrisak glumice Elme Fetić iz Vareša prolamao se brdima u kojem su mnogi mještani Stupnog Dola u naletu neprijatelja pronašli spas.

Hajrija Muhić je danas obišla mezare kćerke i dvoje unučadi.

"Za ovo zaborava nema dok i ja ne legnem s njima. Još jedna kćerka mi je umrla prije 12 godina, četvero sam spustila u crnu zemlju. Živjeti se mora, a da sam mogla ja bih njih otkopala i legla umjesto njih, ali ne može", kroz suze je kazala Muhić.

Samo nekoliko mezara dalje Hamdija Likić je proučio sedam Fatiha za svojih sedam članova porodice koji su ubijeni 23. oktobra. On je preživio, uspio je pobjeći od neprijatelja tako što je dvije noći proveo u šumi.

"Izgubio sam sve što sam imao. Izgubio sam brata, nevjestu, bratića i njegovu ženu, drugog bratića, njegovu ženu i dvoje djece… Već sedam dana nisam dobro, čim se približi 23. oktobar ja ne znam za sebe. Bio sam ovdje, a uspio sam pobjeći od krvnika", kazao je Likić.

"Ko ne prizna zločin, ne pripada ljudskom rodu"

Predsjednik Mjesne zajednice Stupni Dol Emir Likić je kazao da Vareš nije doživio veće stradanje u jednom danu te da je ubijanje, silovanje, paljenje i pljačkanje bilo sastavni plan da se zastraše Hrvati, a da se Bošnjacima očita lekcija o hrabrosti HVO-a.

"Moramo pronaći snagu za oprost i pomirenje, ali zaboravu ne smijemo dati priliku. Moramo napominjati na ono što se dogodilo ovdje, jer Stupni Do živi s dubokim ranama u prošlosti", kazao je Likić.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević je prisustvovao danas u Stupnom Dolu obilježavanju 25. godišnjice ratnog zločina. Kazao je da je primjereno da svaki čovjek oda počast onima koji su nevino ubijeni, a onaj ko nije u stanju da se pokloni nevinim žrtvama ne pripada ljudskom rodu.

U svom obraćanju citirao je i riječi Alije Izetbegovića koji je u jednom javnom obraćanju kazao kako se treba prisjećati prošlosti i tražiti odgovornost, ali da se ne smije živjeti u njoj.

"Upravo ta poruka Alije Izetbegovića rješava sve probleme koje naša djeca danas imaju i zbog čega idu van BiH. Ona nam je bitna zbog budućnosti naše djece", poručio je Marošević.

Džaferović: Morat ćemo otvoriti određena pitanja s Hrvatskom i Srbijom

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao da je na svima odgovornost pronaći izvršioce ovog zločina, a to je potvrdio i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Šefik Džaferović koji je dodao:

"Nećemo zaboraviti šta se dogodilo u cijeloj BiH od 1992. do 1995. godine. Ovdje smo da poručimo da ćemo tragati za istinom i zahtijevati pravdu ovog gnusnog zločina. U ovom slučaju, kao i u mnogim, morat ćemo otvoriti neka pitanja sa susjedima Hrvatskom i Srbijom, jer je više nego evidentno da se dvojna državljanstva zloupotrebljavaju za bijeg od zločina. Ona se ne smiju upotrebljavati za to i zbog toga sam najavio inicijativu za osnivanje centra za istinu i pravdu. BiH će ići dalje", kazao je Džaferović.

Program u Stupnom Dolu završen je učenjem Jasina na mjesnom mezarju gdje je ukopana većina stradalih, a tevhid će biti proučen u džamiji nakon podne-namaza.

Kako bi se prikrili zločini pred međunarodnom zajednicom, Rajić je pokrenuo lažnu istragu s pogrešnim informacijama čiji je cilj bio sakriti pravu prirodu zločina u selu.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2006. godine zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. Sud je izdao takvu kaznu jer je Rajić priznao krivnju i iskazao kajanje, a pušten je nakon dvije trećine kazne nakon čega se vratio u Hrvatsku.