Intenzivirana istraga
5.7k

U Sarajevu uhapšena Alisa Mutap, bivša djevojka ubijenog Dženana Memića

D. Be.
Alisa Mutap tvrdila da se ne sjeća ničega iz kobne noći
Alisa Mutap tvrdila da se ne sjeća ničega iz kobne noći
Na području općina Stari Grad i Ilidža policijski službenici MUP-a KS su po nalogu Suda i Tužilaštva BiH izvršili pretrese među kojima je i kuća koju koristi Alisa Mutap, bivša djevojka ubijenog Dženana Memića. Ona je, kako saznaje Klix.ba, nakon toga i uhapšena.
Tokom današnjih aktivnosti u Sarajevu su uhapšene dvije osobe inicijala A. R. i M. O.

Kako nezvanično saznajemo, A. R. je Alisa Ramić, koja se djevojački prezivala Mutap. Drugi uhapšeni je Muamer Ožegović, koji je bio recepcioner u hotelu Crystal na Ilidži u noći kobnoj za Dženana.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS postupaju po naredbi Suda BiH i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH i vrše pretrese na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo, jedna je na području Ilidže, a druga na podrućju općine Stari Grad, s ciljem prokupljanja dokaza, rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela koja su predmet istrage Tužilaštva BiH u okviru slučaja 'Dženan Memić', saopćeno je iz MUP-a KS.

U posljednjih nekoliko mjeseci istraga o ubistvu Dženana Memića dobila je na zamahu pa su već uhapšeni Alisin otac Zijad Mutap, kao i policijski službenici Hasan Dupovac i Josip Barić.

Lokacija u Sarajevu gdje su pripadnici policije izvršili pretres (Foto: D. S./Klix.ba)
Lokacija u Sarajevu gdje su pripadnici policije izvršili pretres (Foto: D. S./Klix.ba)

Porodica Memić sve vrijeme tvrdi da Alisa Mutap zna ko stoji iza Dženanovog ubistva i šta se dešavalo kobne noći, ali da krije i "glumi" amneziju.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget za Klix.ba je kazao da o detaljima ne može govoriti i da će sačekati saopćenje Tužilaštva BiH, ali da je znao da će doći i ovaj dan.

"Mogu smo reći da se veoma ozbiljno radi na ovom predmetu zahvaljujući glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH. Znao sam da će ovaj dan doći. Krivična prijava od prije dvije godine sada daje rezultate, Drago mi je zbog porodice Memić i moram reći da se ne radujem ničijoj nesreći, ali svi moramo biti jednaki pred zakonom", dodao je Feraget.

U okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu stradanja Dženana Memića, pripadnici SIPA-e, Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, danas vrše pretrese na više lokacija na području Sarajeva, Zenice i Banje Luke, radi prikupljanja dokaza.

Dvije osobe, čiji se prostori pretresaju, su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a cijela istraga se provodi u vezi s ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza.

Podsjetimo, u ovom predmetu uhapšeni su Hasan Dupovac, nekadašnji šef Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS, i Zijad Mutap. Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal i pomoć počinitelju nakon krivičnog djela.

Uhapšeni Josip Barić osumnjičen je da je počinio krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima protivzakonitog posredovanja i pomoći počiniocu poslije počinjenog krivičnog djela.

Radi se o policajcu koji je ispitujući jedinog svjedoka u predmetu "Dženan Memić", a to je Dženanova djevojka Alisa Mutap, u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom smjeru.