Nakon dva mjeseca
16

U Sarajevu počeli raditi vrtići, manji broj djece nego inače

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Kantonu Sarajevo vrtići i predškolske ustanove su danas nakon dva mjesece pauze počeli raditi.

Zbog epidemije koja je zahvatila i našu državu sredinom marta zatvorene su obrazovne ustanove, kao i privatne djelatnosti i druga mjesta na kojima bi moglo doći do širenja zaraze.

Već neko vrijeme nalazimo se u fazi popuštanja mjera - ponovo su otvoreni ugostiteljski objekti, frizerski saloni i drugi privatni poslovi, javni prijevoz je proradio, a s obzirom na to da se ljudi polako vraćaju na svoja radna mjesta, mnogi su imali potrebu i za otvaranjem obrazovnih ustanova za najmlađe.

Nakon povoljne epidemiološke situacije Štab Civilne zaštite FBiH predložio je otvaranje ovih ustanova, a kantonalni štabovi će u zavisnosti od pojedinačne situacije donijeti konačnu odluku ponaosob.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U Kantonu Sarajevo je Krizni štab Civilne zaštite odluku o nastavku rada donio u petak, a kantonalnom Ministarstvu obrazovanja naložio da uposlenike upozna o preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH te da prostorije adekvatno osposobi za dolazak djece.

Iz sarajevskog vrtića Biseri kazali su nam da je broj djece koja su došla danas manji nego obično, ali da se strogo pridržavaju uputstava ZZJZ FBiH.

Dijete je u vrtić moguće dovesti od sedam do devet sati, a sva djeca prolaze trijažni punkt.

U Tuzlanskom kantonu vrtići i predškolske ustanove su već počeli raditi, dok će u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prvu djecu nakon dva mjeseca primiti danas, kao i Sarajevo.