Posebna sjednica
85

U RS-u usvojen Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilice, Klub Bošnjaka traži zaštitu vitalnog interesa

D. Be.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, na 21. posebnoj sjednici, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, po hitnom postupku.

Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korištenja jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Zakon ide u Vijeće naroda RS-a, a Klub Bošnjaka je već najavio da će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, tvrdeći da ih zakon diskriminiše. Ukoliko ne bude moguće usaglasiti tekst zakona, moguće je da ovaj zakon bude upućen na izjašnjavanje Ustavnom sudu RS-a.

"Jezikom srpskog naroda, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan i normiran tip jezika, s ijekavskim i ekavskim književnim izgovorom, kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture. Ćiriličnim pismom, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan tip ćirilice jezika srpskog naroda, koja predstavlja temelj kulturnog i nacionalnog identiteta", saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.

Dalje se navodi da jezik srpskog naroda i ćirilično pismo predstavljaju nematerijalno kulturno dobro od izuzetnog značaja za RS i predstavljaju sredstvo i opšte dobro za Republiku Srpsku, koji pružaju osjećaj identiteta i kontinuiteta srpskog naroda na način kojim se uvažava njegov integritet i štiti njegova kulturna vrijednost.

"Jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog naslijeđa podrazumijeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih osoba da, prilikom korištenja ćiriličnog pisma u pravnom prometu koriste standardizovan oblik ćiriličnog pisma, poštujući njegov integritet i štiteći njegovu kulturnu vrijednost", navedeno je.