Neophodna kupovina novih
363

U Gračanici pacijente dijaliziraju aparatima s isteklim rokom upotrebe: Zabrinuti smo za svoje živote

A. K.
Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)
U Općoj bolnici u Gračanici trenutno se na hemodijalizi nalazi 49 pacijenata iz pet općina i koriste 15 aparata, od kojih je za 11 istekao rok upotrebe. Dok se pacijenti brinu za svoje živote i kvalitet dijaliznog postupka, menadžment zdravstvene ustanove navodi da razloga za potpunu zabrinutost nema, ukazujući na potrebu zamjene dotrajalih uređaja.

Hasib Ibrahimović iz Gračanice na hemodijalizi je već 14 godina, a kako nam kaže, kvalitet aparata na koje se svaki drugi dan priključuje daleko su od idealnih.

"Već duži niz godina na hemodijalizi se liječimo istrošenim i dotrajalim aparatima. Zakon kaže da aparat može biti star pet godina ili da ima odrađenih 15.000 radnih sati. U Gračanici svaki od njih dnevno radi po 15 sati i tako je svakim danom. Naši aparati su uradili i više od 40.000 radnih sati", priča Ibrahimović za Klix.ba.

Promjene u kvalitetu hemodijalize i sam je osjetio na organizmu, zbog čega ukazuje na izuzetnu važnost kupovine novih uređaja.

"U Francusku sam išao na transplantaciju i tamo sam osjetio čari savremenog načina dijaliziranja, gdje se prije i poslije postupka isto osjećate. Kvalitetna dijaliza predstavlja i duži život bolesnika, a u našoj zemlji, odnosno Gračanici nije tako. Kući se vraćamo iscrpljeni i malaksali. Dan koji ne provodimo na dijalizi koristimo za odmor i to je naš način života", navodi Ibrahimović.

Hasib Ibrahimović tokom postupka hemodijalize (Foto: Klix.ba)
Hasib Ibrahimović tokom postupka hemodijalize (Foto: Klix.ba)

Gračanlija nam s ogorčenjem kaže da o ovoj vrsti pacijenata država ne vodi računa onako kako bi trebala.

"Mi znamo da smo državi na teretu, ali nismo željeli da nam se boelst desi. Bože moj, moramo se boriti dalje. Svjesni smo da smo bolesni i da ne možemo ozdraviti. Želja nam je samo da što duže živimo. Hemodijalizne aparate i medicinsko osoblje smatram svojim najboljim prijateljima" poručuje Ibrahimović.

Direktor bolnice: Trebaju nam novi aparati U dijalizni centar koji se nalazi u sklopu Opće bolnice u Gračanici dolazi 49 pacijenata iz Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Lukavca i Doboj Istoka. Vršilac dužnosti direktora ove javne zdravstvene ustanove Šemsudin Okanović u razgovoru za Klix.ba priznaje da treutno raspolažu sa 15 dijaliznih aparata, od kojih je većina u zastarjelom stanju.

"Mi trenutno imamo četiri nova aparata za hemodijalizu, dok su ostali zastarjeli i potrebno ih je zamijeniti. Iako su njihovi radni sati istekli, oni trenutno funkcionišu, ali nikada ne znamo kada će prestati raditi. Zbog toga ih je potrebno zamijeniti. Životi pacijenata trenutno nisu ugroženi, ali svakako da je njihova zabrinutost opravdana", kaže nam Okanović.

Četiri nova aparata za hemodijalizu koja se nalaze u Općoj bolnici u Gračanici stigla su posredstvom donacija. Okanović navodi da su 2019. dobili tri, dok je jedan stigao ove godine. Kako je istakao, Vladi TK su koncem prošle godine uputili zahtjev za nabavku nove medicinske opreme u toku 2020., a na listi su i aparati za hemodijalizu.

"Za rasterećenje trenutnog stanja neophodna su nam tri ili četiri nova uređaja. S njima bismo bili sigurni da pacijenta možemo sigurno osplužiti, odnosno prebaciti na ispravan uređaj ukoliko bi onaj aktivni prestao raditi", navodi vršilac dužnosti direktora gračaničke bolnice.

Akcija gračaničkih aktivista Kako bi se čim prije osigurala finansijska sredstva za nabavku novih uređaja za hemodijalizu, grupa građanskih aktivista, među kojima je i pacijent Hasib Ibrahimović, pokrenula je akciju.

Svoju inicijativu će uputiti prema Vladi Tuzlanskog kantona od koje očekuju da pronađe finansijska sredstva za kupovinu deset spomenutih aparata. Kako navode, Kantonalna vlada je najrelevantnija adresa za to zbog činjenice da je upravo ona osnivač Opće bolnice u Gračanici.

"Nadležnost dijaliznog centra te Opće bolnice jeste upravo u rukama Vlade TK. Za kupovinu deset aparata, odnosno obnovu kompletnog dijaliznog centra je neophodno okvirno 200.000 konvertibilnih maraka i taj novac je moguće osigurati kroz Zavod zdravstvenog osiguranja TK koji je prošle godine ostvario suficit, a koji nije povučen", ističu gračanički aktivisti.

Građanski aktivisti skupa s dijaliznim pacijentima poručuju da je neprihvatljivo da tamošnja Opća bolnica uređaje dobija posredstvom donacija, a za trenutne aparate poručuju da predstavljaju "hladne ubice" za korisnike ovakve vrste usluga zbog činjenice da su davno potrošili svoje radne sate.

"Ukoliko Tuzlanski kanton nema finansijska sredstva za nabavku deset dijaliznih aparata, jedan od naših prijedloga je i taj da Tuzlanski kanton napravi sinergiju između općina koje koriste usluge dijaliznog centra u Gračanici. To bi funkcionisalo na način da svaka od općina kupi po jedan uređaj, a ostatak Vlada TK. Građani su više umorni od humanitarnih pomoći, prikupljanja donacija i slično. Vrijeme je da vlast konačno radi svoj posao", naveli su građanski aktivisti iz Gračanice.

A dok dijalizni centar Opće bolnice u Gračanici ne dobije nove uređaje pacijenti kojima je neophodna ovakva vrsta pomoći dijalizirat će se posredstvom aparata kojima je istekao rok trajanja, u strepnji za svoje zdravlje.

Facebook