Različita objašnjenja
30

U FBiH i dalje tvrde da nemaju uslove za obdukcije preminulih od korone, u RS-u rade bez problema

A. B.
U FBiH se obdukcije vrše u salama koje su pri Medicinskom fakultetu, Ilustracija: Shutterstock
U FBiH se obdukcije vrše u salama koje su pri Medicinskom fakultetu, Ilustracija: Shutterstock
Obdukcije preminulih od posljedica korone se na području Republike Srpske odvijaju bez problema, dok se ovaj proces u Federaciji BiH ne provodi zbog, kako su nam naveli, nedostatka adekvatne opreme i prostorije za obducente.
Obavljanje obdukcije u našoj državi bio je problem otkako je počela pandemija koronavirusa. Prvi slučaj koji je pokazao slabosti tog procesa je smrt Advije Kanlić s Ilidže koja je bila žrtva pandemije.

Naime, Advija Kanlić je preminula 24. marta 2020., a obdukcija je na zahtjev njene porodice urađena dva mjeseca kasnije, tačnije, 23. maja.

Njena djeca Ehlimana i Nezir su nekoliko puta u medijima navodili da je razlog njene smrti zapravo nepravovremena reakcija ljekara jer se ona nekoliko puta javljala njima, ali nije dobila adekvatnu medicinsku pomoć.

Porodica Advije Kanlić nije upoznata o nalazu obdukcije

Dan nakon njene smrti, 25. marta, Tužilaštvo KS je pokrenulo istragu, a njeni najbliži su morali čekati i dva mjeseca da se obavi obdukcija pa da tek onda ukopaju majku.

Kako je za Klix.ba ispričala Ehlimana, kćerka preminule, agonija i dalje traje, jer detalje obdukcije ne znaju, osim činjenice da je ona obavljena.

"Koliko je samo trebalo vremena da se nešto završi po ovom pitanju, a mi kao porodica još uvijek ništa ne znamo. Nemam snage da ponovo prolazim sve što smo već preživjeli, samo želim reći da iz medija znamo da je obdukcija završena i da je to potvrdio patolog Željko Karan iz RS-a koji ju je i uradio", navela je.

Istakla je i to da su nekoliko puta kao porodica pokušali stupiti u kontakt sa Tužilaštvom KS, ali da je, nažalost, bilo bezuspješno.

"Očigledno mi kao porodica nemamo prava, ali ja se nadam da ćemo u skorije vrijeme nešto saznati i biti obaviješteni o slučaju o kojem jedino znamo da je istraga pokrenuta", kazala je Ehlimana.

Iz Tužilaštva KS su za Klix.ba potvrdili da je obdukcija provedena te da su u ovom slučaju preduzete i brojne druge radnje.

"Uključujući saslušanje svjedoka, prikupljena je medicinska dokumentacija i druge informacije od različitih institucija.

Na predmetu se još uvijek aktivno poduzimaju radnje, a kada bude donesena konačna tužilačka odluka u navedenom predmetu, informirat ćemo javnost", istakli su iz Tužilaštva KS.

U RS-u se obdukcije vrše i nad zaraženim pacijentima

Kontaktirali smo i patologa Željka Karana koji je prema nalogu Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske obavio obdukciju preminule Advije Kanlić.

"Tijelo preminule je dva mjeseca bilo u frižideru, jer niko nije htio uraditi obdukciju, nakon čega je poslano meni u Banju Luku. Ta je žena umrla od posljedica koronavirusa, a da li u tome postoji određena krivica, ja to ne znam. Međutim, bez obdukcije je jasno da je ona umrla usljed zaraze i to je svima jasno, ali utvrđivanje činjenica da li je ona trebala biti primljena u bolnicu i slično nije u mom domenu i to će utvrditi nadležni organi", kazao nam je.

Govoreći o obdukcijama u RS-u, Karan je kazao da je on sam izvršio njih više od 90, uključujući i osobe koje su preminule od korone ili nekim drugim uzrokom. Dodao je da se taj proces u ovom dijelu BiH nije poremetio dolaskom korone.

"Obdukcije u RS-u se vrše bez obzira na korona-status, jer se situacija ovdje u odnosu na FBiH prilično razlikuje. U Federaciji ne postoji ustanova u smislu zavoda ili instituta za sudsku medicinu gdje su osigurani uslovi za nesmetano obavljanje obdukcija. Kolege iz Federacije koji obavljaju sudsku medicinu su po stalnom zaposlenju vezani za fakultet, odnosno katedru, što znači da predaju studentima i drže vježbe, a obdukcije vrše u privatnom angažmanu u koji se niko ne smije miješati", naveo je Karan.

U RS-u postoji obdukciona sala, dok je u FBiH nema

S druge strane, u RS-u postoji Zavod za sudsku medicinu koji ima dobro opremljenu obdukcionu salu u kojoj se nalazi sva potrebna zaštitna oprema.

"Mi radimo sudske obdukcije i ne obdukujemo ljude koji preminu od korone u bolnici, to radi patologija. Uradio sam trenutno obdukciju čovjeka koji je jučer ubijen u Prijedoru, ali me korona-status uopće ne zanima, ja sam to uradio svakako. Isto tako sam nekidan uradio obdukciju za Tuzlu, jer se u Federaciji ne radi, zato što je postojala sumnja da je ubijena osoba bila zaražena koronavirusom. Dakle, obdukcije se provode bez obzira na to da li je neko zaražen koronavirusom ili nije", dodao je Karan.

Adis Salihbegović, vještak sudske medicine, nam je kazao da se na području Federacije BiH obavljaju obdukcije osoba koje nisu zaražene koronom te potvrdio da se taj proces ne vrši nad onima koji su umrli usljed posljedica zaraze.

"U principu radimo na tome da se osiguraju uslovi za to, međutim, sami smo u tome i potrebna nam je institucionalna podrška. Nije problem samo oprema, već kompletna sala koja treba biti u potpunosti izolovana, jer su sve one koje imamo na raspolaganju u sklopu fakulteta i sl., pa nemaju dovoljne mjere predostrožnosti. Ne postoje ni mehanizmi, jer nije definisano ko će te prostore čistiti i održavati, kako dopremiti takva tijela da nisu u kontaktu s ostalim", rekao je.

Kako je kazao, nije problem ni oprema ni transport tijela, koliko opasnost kojoj su izloženi obducenti.

"Mi u potpunosti otvaramo kompletno tijelo, organe, puno je aerosola dok se obavlja obdukcija i dosta je tu izlaganja. I zbog toga su potrebne sale koje imaju poseban odvod da se ta tekućina zaprima, a ne da se odvodi u kanalizaciju, jer onda postoji mogućnost da se ta zaraza proširi dalje među ljude. Jedina obdukciona sala u Sarajevu je u sklopu Medicinskog fakulteta, a druga je u groblju Bare, koja nije opremljena. Generalno, nema ni potrebe da se radi sudskomedicinska obdukcija zaraženih ako ima dovoljno dobra medicinska dokumentacija iza toga", poručio je Salihbegović.

Facebook