Lančana reakcija
1.9k

U Bosni i Hercegovini poskupjelo i suho meso

E. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Brojna poskupljenja osnovnih životnih namirnica udarila su na novčanike građana, a među njima je i ono što je omiljeno širom zemlje - suho meso. Poskupljenje od 20 posto neki opravdavaju, dok drugi smanjuju količine koje kupuju.

Kako su nam kazali proizvođači najkvalitetnijeg suhog mesa u BiH, iz Visokog, poskupljenje je bilo nezaobilazno s obzirom da je poskupjela i sirovina.

Edin Babić koji je omiljen kod Visočaka zbog kvalitete svog mesa, dugo godina je držao istu cijenu, međutim, posljednja poskupljenja primorala su ga da poveća cijenu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Što se tiče mesa i mesnih proizvoda, kao i svi proizvodi, lančanom reakcijom došlo je do poskupljenja žive stoke i to od 25 do 30 posto. Samim tim je poskupila i sirovina za proizvodnju suhog mesa. Mi ne uzgajamo svoju stoku, ali prema informacijama od farmera od kojih kupujemo stoku, stočna hrana je poskupila za čak 50 posto pa je razumljiv i porast cijene naše 'sirovine'", kazao je Babić.

Dodao je kako je lančanom reakcijom došlo i do poskupljenja mesa, ali da su ona minimalna. Prošle godine u oktobru je skočila cijena za 10 posto te u martu za deset posto.

Minimalno povećanje cijena, kako kaže Babić, ublažilo je reakcije kupaca koji danas umjesto kilograma uzimaju na grame, ali ima i onih što su dosljedni pa za ćeif ne žale izdvojiti novac.

"Većina ih je reagovala na način da kažu 'sve je poskupilo', neki su smanjili količinu, uzimaju manje, a neki kažu 'preživjet ćemo, samo da ne puca' i tako sami sebe, a i mene tješe u ovoj situaciji", pojašnjava Babić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ističe da je potražnja za suhim mesom u ovo doba godine opada s obzirom da dolaze topliji dani, a u toku je i ramazan pa se manje traži, ali da se nada da će naredna sezona biti stabilnija bar što se tiče cijena.

"Mi bukvalno radimo i živimo od danas do sutra, strahujemo za nedostatak sirovine jer je to neizvjesno. Trenutno je takva situacija da ne smijete pitati koliko košta sirovina, nego sam dali ima ili nema. Koliko god da vam obraćuna farmer ili klaonica, morate pristati da bi radili", zaključio je Babić.