Prisustvovao i Dodik
132

U Banjoj Luci otkrili spomenik Nikoli Koljeviću, ratnom potpredsjedniku Republike Srpske

Klix.ba
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjoj Luci danas je otkrivena bista Nikoli Koljeviću, jednom od osnivača SDS-a i bivšem potpredsjedniku Republike Srpske.

Otkrivanju biste prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, ali i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je prisustvovao u ime "Asocijacije stvaralaca RS-a", koja je i inicirala podizanje spomenika.

Koljević je prije rata radio kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, bio je i član Predsjedništva Socijalističke Republike BiH 1990., a 1992. godine izabran je za potpredsjednika RS-a.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nikola Koljević je po haškoj presudi Radovanu Karadžiću određen kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Zbog toga su reagirali i iz SDA, kritikujući Dodikovo prisustvo.

"Učešće člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u glorificiranju takve ličnosti predstavlja novo vrijeđanje žrtava, kršenje vladavine prava i presuda međunarodnih sudova, te dalja politička samoizolacija Dodika, koji je već formalno na američkoj crnoj listi, a nezvanično i na još nekim. Posebno zapanjuje prisustvo osuđenog zločinca Momčila Krajišnika. Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS, današnja slika Dodika sa osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz sa čime imaju posla u BiH. Veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te predstavlja alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini", zaključuju iz te stranke.

Facebook