Glorifikacija nasilja
839

Twitter obrisao objavu Dodikove kćerke u kojoj pruža podršku zločincu Mladiću

M. G.
Društvena mreža Twitter uklonila je objavu Gorice Dodik, kćerke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u kojoj veliča i pruža podršku osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.
Gorica Dodik objavila je tvit nakon što je Mladiću izrečena drugostepena presuda u Hagu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog zločina počinjenih tokom agresije na BiH, među kojima je i genocid u Srebrenici.

Podsjećamo, ona je na svom Twitter nalogu ostavila nekoliko sramnih komentara i tvitova napisavši "Živjela Republika Srpska! Živio Ratko Mladić! Živjeli svi heroji Vojske Republike Srpske!" dodavši srcad u bojama srpske zastave. Ovo je izazvalo brojne reakcije na društvenoj mreži, a objavu su korisnici prijavili, nakon čega je Twitter pokrenuo istragu.

"Naša istraga pokazala je da je ova objava prekršila pravila kompanije Twitter. Prekršeno je pravilo 'glorifikacija nasilja'", stoji u obrazloženju kompanije Twitter.

Kćerka prvog čovjeka SNSD-a nije bila nimalo zadovoljna odlukom jedne od najvećih društvenih mreža da joj ukloni objavu. Očekivano, obrušila se na korisnike koji su njen komentar prijavili, a stavove nije promjenila. Nedugo nakon toga je i zaključala profil.

"Prijavom mog profila i brisanjem tvitova me ne možete ušutkati niti promijeniti moje mišljenje. Meni ste dokazali da sam u pravu. Nikada nisam čitala niti me zanimalo koga vi veličate, niti mi je palo na pamet da vas pokušavam uvjeriti da griješite. Ja to obrišem i mirna mi je duša i savjest", napisala je u nekoliko sljedećih tvitova Gorica Dodik.

Facebook