Ni riječi o aferi
318

Tužilac Čavka novinara Avdića ispitivao odakle mu informacije o ruskom utjecaju u BiH

Piše: A. D.
Foto: Al Jazeera
Foto: Al Jazeera
Avdo Avdić, novinar portala Žurnal, koji je razotkrio aferu u vezi s vrbovanjem selefija za obavještajni rad za potrebe Hrvatske, jutros je ispitan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Avdić je za Klix.ba izjavio da tužioca Olega Čavku, koji ga je ispitao, uopće nije interesovao upad hrvatske obavještajne službe u BiH.

"Samo me pitao odakle mi informacije o ruskom utjecaju u BiH i s kim se sastajem po kafanama", kazao je Avdić.

Inače, Avdić je ispitan u svojstvu svjedoka, no treba naglasiti da prema Članu 82. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine novinari ne mogu biti saslušani kao svjedoci.

U navedenom članu se navodi da kao svjedok ne može biti saslušana "osoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski službenik, odnosno ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacija, advokat, bilježnik, liječnik, babica i dr.), osim ako je oslobođena te dužnosti posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne".

Avdić je potvrdio da je jutros na svjedočenje doveden i H. Č., pripadnik selefijskog pokreta iz Zenice koji je ranije potvrdio Žurnalu da je skoro četiri mjeseca sarađivao s hrvatskim obavještajcima.

On je ranije rekao da su mu prilikom vrbovanja prijetili zabranom ulaska u Hrvatsku, a za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja obećavali su mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu porodicu.

Facebook