Velika šteta
62

Tuča koja je zahvatila područje Banje Luke oštetila automobile i 200 objekata

Klix.ba/FENA
(Foto: Čitatelj)
Nevrijeme praćeno gradom nezapamćene veličine koje je jučer zahvatilo Banja Luku i Bijeljinu uništilo je veliki broj automobila u naselju Mišin Han.

Tuča je mnogim automobilima polupao šoferšajbe i uzrokovao oštećenja haube i krovova. Fotografije oštećenih automobila nastale su u Mišinom Hanu nadomak Banje Luke.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić naložio je danas gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da izvrši procjenu štete na domaćinstvima u četiri prigradska naselja koja su pretrpjela najveću štetu u jučerašnjem olujnom nevremenu, koje je praćeno snažnim udarima grada.

Po prvim podacima sa terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme, oštećeno je oko 200 objekata. Kako je ustanovoljeno na terenu, najveća šteta zabilježena je na području Mišinog hana.

Najvećim dijelom radi se oštećenju krovova, polupanim prozorima i oštećenim fasadama. Na Civilnoj zaštiti je sada da adekvatno zaštiti oštećene objekte kako bi spriječili dalju štetu

Podsjećamo, kiša i krupniji grad padali su jučer u poslijepodnevnim satima na području Prijedora, a zatim se gradonosno nevrijeme proširilo na područje Banje Luke i Laktaša, gdje je grad izazvao veće štete.

Eventualna šteta na poljoprivrednim kulturama bit će poznata narednih dana.

Iz Protivgradne preventive Republike Srpske rekli su da su zabrane korištenja vazdušnog prostora utjecale na kvalitet njihovog jučerašnjeg djelovanja, zbog čega je grad nanio štete u nekoliko općina u zapadnom dijelu tog bh. entiteta.