Susjedi ponudili pomoć
49

Tešanj se oporavlja od poplava: Ekipe cijelu noć čistile, skoro svi putevi prohodni

M. N.
Stanje na području općine Tešanj gdje je bilo proglašeno vanredno stanje zbog poplava, mnogo je bolje nego jučer. Putna komunikacija je prohodna, a ekipe civilne zaštite, vatrogasci i komunalnih službi su cijelu noć proveli na terenu sanirajući posljedice.

Kako nam je rekao Mensur Saletović, načelnik štaba civilne zaštite Općine Tešanj, situacija se smirila i sada je sve fokusirano na pomoć stanovništvu.

"Radi se na ispumpavanju vode iz objekata i čišćenju okolo objekata. U nekim dijelovima, gdje su se stvorili uvjeti. radi se dezinfekcija. Putna infrastruktura je u funkciji, a danas će na teren izaći i komisija za procjenu štete", rekao je Saletović.

Oštećenja putne infrastrukture zabilježena su na području Jelaha, Jelah Polja, Novih Miljanovaca, Miljanovaca, Lončara, Piljužića, Bobara, Kaloševića, Mrkotića, te Oraš Planja. Veći dio je već saniran. Firme Dobojputevi dd i Rial-šped doo su radile po nalogu kantonalne, odnosno federalne direkcije cesta na otklanjanju oštećenja i osiguranju prohodnosti regionalne i magistralne ceste.

Tokom jučerašnjeg dana komunalne ekipe su radile na uklanjanju nanosa i polomljenih granja na dijelu čaršije, Bukve, Medakova, Sportske dvorane Tešanj i Jelaha. Poduzimane su mjere i aktivnosti sanacije na deponiji u Bukvi. Pokupljene su i uginule životinje usljed poplave (nekoliko ovaca i pas) u dijelu Piljužića i ukopane propisno.

Vodovodno preduzeće radilo je na rješavanju problema s vodosnabdijevanjem. Saopćeno je kako će pojedine zone u Jelahu ostati bez vode jer je došlo do zamućenosti i zagađenja. Naselja koja se snabdijevaju vodom iz rezervoara "Krndija" nisu imali vodu tokom jučerašnjeg dana jer je došlo do nestanka električne energije zbog izgaranja dalekovoda tokom lošeg vremena.

"Sve snage i sredstva smo stavili u funkciju. Veliki broj susjednih općina, Doboj i Federalna uprava civilne zaštite su nam se stavili na raspolaganje, ali smo procijenili da za sada nema potrebe da koristimo njihove resurse", kazao je Saletović.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tešanj savjetuju građane poplavljenih područja da prokuhavaju vodu, ukoliko je promijenila miris, ukus ili boju. Savjetuje im se da ne konzumiraju hranu koja je bila u doticaju s poplavnim vodama, te da operu deterdžentom sve što je došlo u dodir s vodom. Prostorije koje su poplavljene potrebno je mehanički očistiti i dezinfikovati.

Facebook