Na korak do vakcina
54

Svi dali saglasnost za potpis sporazuma s COVAX-om, sutra na potezu Vijeće ministara BiH

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministarstvo civilnih poslova BiH danas u poslijepodnevnim satima je dobilo sva neophodna mišljenja koja su u procesu pripreme za sutrašnju sjednicu Vijeća ministara BiH, potvrđeno je za Klix.ba.
Neophodna mišljenja znače da će ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević nakon deset dana potpisati Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze s mehanizmom COVAX.

Iako se očekuje da potpiše, iz MCP BiH kažu da ne žele prejudicirati ishod sutrašnje sjednice.

U slučaju potpisa sporazuma to će konačno značiti da je i BiH ispunila sve zahtjeve COVAX-a i Pfizera što vodi ka isporuci Pfizerovih i AstraZenecinih vakcina koje smo avansno platili prošle godine.

Kao što smo ranije pisali, Gudeljević je saglasnost za donošenje ove odluke prije nekoliko dana odlučila spustiti na niže nivoe vlasti, pa je tako zatraženo da se očituju entitetska i kantonalna ministarstva te Brčko Distrikt. Kako su naveli iz ministarstva, ona je po zakonu to bila dužna uraditi.

No, umjesto da se sve okonča po hitnoj proceduri za dan ili dva sve je stajalo u statusu quo od 23. februara.

Sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će se, između ostalog, ovlastiti ministrica Gudeljević da finalizira potpisivanje sporazuma, zakazana je sutra u 11 sati.

Facebook