Ulaganje od 300.000 KM
334

Studentski dom u Sarajevu dobija još jedan moderni paviljon, finansiraju ga Arapi

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Kraljevina Saudijske Arabije donirala je 300.000 KM Studentskom centru u Sarajevu za renoviranje 6. paviljona u naselju Bjelave koji je bio devastiran. Prema riječima direktora Tarika Curića, studenti će dobiti luksuzniji smještaj.

Inicijativu za obnovu ovog paviljona i traženje sredstava pokrenuli su studenti koji žive u studentskim naseljima u Sarajevu, a preko Medžlisa Islamske zajednice u BiH.

"Svjedoci smo da situacija u državi što se tiče studenata nije na zadovoljavajućem nivou. Uslovi u kojima žive nisu na visokom nivou te nas ovakvi povodi raduju. U Studentskom centru živi 1.250 ljudi i moramo istaći da bi nam trebala mnogo veća podrška svih nivoa vlasti te poručili da ne smijemo stati na ovakvim projektima već nastaviti ovako dobre prakse za dobrobit studenata", rekao je predstavnik Udruženja studenta Studentskog centra Sarajevo Mahir Omerović.

Moderni Islamski centar i sobe

Direktor Curić rekao je kako se dugi niz godina bore za infrastrukturna ulaganja te da mu je drago što je inicijativa studenata prepoznata i uz pomoć donatora realizovana.

"Mi ovdje imamo intelektualce koji će možda za samo pet godina preuzeti ovu države da je grade i prave iz temelja, koji spavaju u naša dva naselja. Ta djeca trebaju biti svetinja ove države. Na ovaj način kako ulažemo u infrastrukturu mi podižemo standard i stičemo povjerenje roditelja i djece. Ovo je jedna napušteni objekat u koji ćemo uložiti ova sredstva. Osigurano je 300.000 KM za potpuno renoviranje 6. paviljona", rekao je Curić.

Istakao je da će u donjem dijelu paviljona biti smješten moderni Islamski centar, a da će gore biti izgrađene sobe u koje će moći biti smješteno oko 40 studenata ukoliko se odluče za građenje dvokrevetnih soba. Riječ je o luksuznijem smještaju sličnom kao u 2. paviljonu.

Mali dio podrške Saudijske Arabije

Ibrahim Turki, koordinator projekata Saudijske Arabije u BiH kazao je kako im je želja bila da budu dio ovog dobrog djela i pomognu studentima da imaju adekvatne prostorije među kojima je i mesdžid.

"Ono što nas je dodatno ohrabrilo da uđemo u projekat zajedno sa Studentskim centrom jeste da se, osim mesdžida, radi o nizu prostorija koje će biti na usluzi svim studentima bez obzira na njihovu etničku, religijsku i bilo koju drugu pripadnost. Sadašnji kralj, ali i prethodni, gledali su na BiH kao na zemlju koja mora imati izrazitu pažnju Saudijske Arabije. Ovo je samo mali dio podrške", rekao je Turki.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo zahvalio se donatorima na ovom djelu koje, kako je istakao, treba podsjetiti na ono što je duboko utkano u bošnjačko biće na ovom prostoru, a to je da iza sebe ostave dobro koje traje.

Studenti nezadovoljni ulaganjima

U vremenu dok se održavala konferencija za novinare oglasili su se studenti koji žive i naseljima Bjelave i Nedžarići kazavši kako Studentski centar ne radi u korist studenata, da su ulaganja u objekte minimalna ili pogrešno usmjerena i da sluha za studentske probleme nema.

"Jedina izvršena nabavka je bila nabavka madraca koji su jako loše kvalitete te jako brzo postaju neupotrebljivi. U studentsko naselje Bjelave ima nešto više ulaganja, ali se sve uglavnom svodi na hotelski smještaj koji je namijenjen turistima, a ne studentima", kaže se u saopćenju.

Navode kako ove godine studentske sobe nisu okrečene iako je u te svrhe bilo namijenjeno 60.000 KM, ali je tender "pao".

"USSC poziva Studentski centar da obrazloži, a nadležne institucije da utvrde na koji način i zbog kojih razloga je zaposlen nemali broj ljudi, te njihovo raspoređivanje na poslove sporednih djelatnosti, dok je s druge strane osjetan manjak zaposlenika na poslovima osnovne djelatnosti", kazali su dodavši kako je uposleno 300 radnika, ali da ih je većinom u administraciji.

Spomenuli su i dugogodišnje probleme (dug za PIO, iznos stanarine, nepotizam) te su optužili upravu da ne ulaže dovoljno truda u saradnju s Kantonom Sarajevom kako bi poboljšali uvjete života studenata. Pozvali su nadležne da riješe problem Studentskog centra, da se ispita politika zapošljavanja, a studenti dobiju uslove koje zaslužuju i plaćaju.

Facebook