BiH
0

Stručnjaci razgovaraju o Jajcu kao o nezaobilaznoj turističkoj destinaciji

FENA
Jajce (Foto: Klix.ba)
Jajce (Foto: Klix.ba)
Eminentni stručnjaci iz BiH I susjednih zemalja okupit će se u Jajcu 19. i 20. aprila na Međunarodnom simpoziju “Jajce - muzej pod vedrim nebom, nezaobilazna turistička destinacija”.

Na ovom skupu će, kako je najavljeno, biti izvršena analiza i promocija turističke ponude te definiranje razvojnih pravaca u oblasti turizma u Općini Jajce.

Kulturno-historijska baština i prirodni i turistički potencijali Jajca zaslužuju da se na inovativniji način predstave široj javnosti, te će simpozij biti prilika da se, analizirajući postojeće stanje sa stanovišta struke, dobiju smijernice razvoja i unapređenja turističkih potencijala grada Jajca.

"Želja nam je da na što kvalitetniji ali i inovativniji način, poštujući mišljenje struke, eminentnih profesora, ali i naših posjetitelja i turističkih radnika, učinimo nove korake na promociji postojećih potencijala Jajca za razvoj turizma", rekao je u izjavi Feni načelnik Općine Jajce Edin Hozan povodom održavanja simpozija.

Istaknuo je kako je namjera da se dobiju nove smjernice za unapređenje turističke ponude Jajca, koje će se kroz Strategiju razvoja turizma razvijati kao vodeći faktor razvoja Jajca.

Hozan napominje da su turistički potencijali Jajca prirodne ljepote i spomenička baština, grada u kojem su se rađale države, krunisali kraljevi, grada sjedišta bosanskih kraljeva, grada koji njegujući svoje kulturno, historijsko i prirodno nasljeđe predstavlja ono najljepše što su priroda i čovjek tokom milenija podarili ovom gradu - kapiji istoka i zapada.

"Sve ovo što imamo želimo oblikovati i na najbolji način promovirati i ponuditi svima koji dođu u Jajce", podcrtao je Hozan.

Nezvanični podaci govore da kroz Jajce, koje je i mjesto vjerskog turizma, turizma zasnovanog na antifašizmu i kulturnog turizma, godišnje prođe najmanje 50.000 turista.