Revizija pokazala
4

Strategija vanjske politike: Radna grupa zadužena za analizu DKP mreže prošle godine se sastala samo jednom

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Izvještaju o finansijskoj reviziji Predsjedništva BiH za 2016. godinu piše da je u cilju izrade Strategije vanjske politike BiH za period 2017.-2020. godine Predsjedništvo na 24. redovnoj sjednici održanoj 5. maja 2016. godine donijelo Zaključak kojim se formira Radna grupa za izradu strategije u koju su imenovani predstavnici Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prema navedenom zaključku, Radna grupa je bila obavezna do 30. juna 2016. godine dostaviti načela i plan za izradu strategije, a konačan prijedlog trebala je dostaviti Predsjedništvu do 30. novembra 2016. godine.

Radna grupa je navedenim zaključkom bila zadužena da analizira kapacitet postojeće strukture Ministarstva vanjskih poslova BiH i mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) za provedbu predložene strategije te da na temelju izvršene analize uz konačan prijedlog strategije Predsjedništvu na razmatranje dostavi i Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

"Kako smo informisani tokom provođenja završne revizije, Radna grupa je u 2016. godini imala samo jedan sastanak na kojem je dogovoreno da svi članovi dostave svoje prijedloge vezane za strategiju. Iz navedenog možemo zaključiti da zadaci iz navedenog zaključka nisu realizovani u 2016. godini", piše u Izvještaju.

Ugovor o djelu penzionisanoj osobi

Predsjedništvo BiH potpisalo je prošle godine ugovor o djelu s jednom osobom koja je penzionisana. Revizori Ureda za reviziju institucija BiH upozoravaju da je na taj način omogućen nastavak rada te da je riječ o neprihvatljivoj praksi u institucijama BiH.

Bruto plaće i naknade iz plaća na 31. decembar 2016. godine iskazane su u iznosu od 3.211.505 KM, od čega neto plaće iznose 1.534.102 KM. Pored toga, evidentirani su i izdaci temeljem isplate naknada plaća za produženi rad (38.963 KM), kao i isplata neto stimulacija (26.669 KM). Prosječan broj zaposlenih za koje su isplaćene bruto plaće u Predsjedništvu je 105 osoba.

Popravka i zamjena voznog parka

Predsjedništvo je tokom 2016. godine izvršilo popravku voznog parka, izvršena je nabavka četiri vozila ukupne vrijednosti 387.083 KM, također, izvršena je i prodaja dva vozila, na temelju čega je ostvaren prihod od 19.833 KM. Dva vozila koja nisu vlasništvo Predsjedništva, a tokom godine su bila na korištenju, vraćena su vlasniku.

Ukupni neto izdaci za angažovanje osoba po ugovoru o djelu u iznose 184.325 KM. Tokom godine je angažovano 48 vanjskih saradnika. Za potrebe rada kabineta angažovana je trideset i jedna osoba, dok je sedamnaest osoba obavljalo poslove iz djelokruga rada sekretarijata.

"Analizirajući angažman vanjskih saradnika može se konstatovati da je dvadeset i devet osoba angažovano za obavljanje precizno definisanih usluga za potrebe rada Predsjedništva (izvođenje muzičkog sadržaja, prevođenje sa stranog jezika, izrada strategija i sl.). Osam osoba je obavljalo poslove definisane sistematizacijom radnih mjesta, za njihov rad je isplaćena ukupno neto naknada od 83.510 KM", navode revizori.

Od ukupnog broja angažovanih na sistematizovanim radnim mjestima njih četvero je bilo angažovano tokom čitave godine i već duži vremenski period. Procesom revizije uočeno je da je jedna osoba po sticanju uvjeta za penzionisanje penzionisana, ali je nastavila rad na temelju angažmana putem ugovora o djelu, što revizori smatraju neprihvatljivom praksom u institucijama BiH.

Status oficira za vezu

Odlukom Predsjedništva BiH uređen je status oficira za vezu s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju koji rade na ostvarivanju saradnje između tijela vlasti BiH i Suda.

Imenovana su tri oficira za vezu, po jedan iz reda svakog konstitutivnog naroda. Svaki član Predsjedništva vrši neposrednu kontrolu nad radom oficira za vezu iz reda konstitutivnog naroda kojem i on pripada i daje mu smjernice i upute za rad.

Predsjedništvo je 2013. godine donijelo Odluku o postupnoj transformaciji Ureda oficira za vezu s Tribunalom. Odlukom je precizirano kako će uredi oficira za vezu koji imaju sjedište u Hagu biti transformisani i prestati raditi u Holandiji u vremenskom okviru i dinamikom koju će svojom odlukom odrediti svaki član Predsjedništva za oficira za vezu iz reda konstitutivnog naroda kojem on pripada.

Po donošenju i provođenju navedene odluke predviđeno je kako će oficiri za vezu svoje poslove i zadatke nastaviti obavljati u Bosni i Hercegovini, pri kabinetima članova Predsjedništva. I pored činjenice da je Odluka o transformaciji ureda na snazi ​​već tri godine, samo član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda je poduzeo aktivnosti po navedenom pitanju i izvršio zatvaranje ureda u Holandiji.

Imenovani oficir za vezu poslove obavlja u uredu u Mostaru, dok su oficiri za vezu iz reda ostala dva naroda tokom 2016. godine imali sjedište u Holandiji.

Ukupni rashodi za funkcionisanje ureda časnika za vezu iskazani su u iznosu od 704.864, što u odnosu na raspoloživa sredstva (869.000 KM) predstavlja ostvarenje od 82 posto. Značajnija sredstva utrošena su za bruto plaće i naknade zaposlenih.

Izvještaje o radu imenovani oficiri za vezu podnose direktno članu Predsjedništva iz reda konstitutivnog naroda kojem i on pripada.

"Ponovno skrećemo pažnju da je, imajući u vidu opredjeljenje Predsjedništva za promjenu načina organiziranja ureda u Hagu, potrebno nastaviti aktivnosti na provedbi Odluke o postupnoj transformaciji svih ureda časnika za vezu", navodi se u izvještaju.