Slučaj "Pazarić"
73

Protest građana ispred Vlade FBiH je završen. Premijer Novalić nije saslušao zahtjeve

A. D.
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Vlade FBiH tražeći da hitno reaguje zbog slučaja vezanja djece za namještaj i radijatore u Zavodu Pazarić, javili su reporteri portala Klix.ba.

Protestna okupljanja su uslijedila nakon što je federalna zastupnica iz Naše stranke Sabina Ćudić na jučerašnjoj konferenciji za medije obznanila fotografije o vezivanju štićenika Zavoda.

Tok protesta:

14:30 - Protest građana je završen uz poruku da neće odustati od borbe za ispitivanjem stanja u Zavodu Pazarić.

14:23 - Građani poručuju da neće odustati od protesta.

14:20 - Razočarani građani uskoro će se razići, najavljujući krivične prijave protiv odgovornih.

14:15 - Predstavnike građana okupljenih ispred zgrade Vlade FBiH niko nije primio, a poručeno im je da je premijer Novalić na sastanku i da nema vremena.

13:52 - Okupljenim građanima se pridružio i mladi političar iz Banje Luke i zastupnik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković.

"Ovo je životni problem, bez obzira odakle smo. Kada vidite da u 21.vijeku vežu ljude, smjena je trebala biti istog dana. Ako pređemo preko onvakvih stvari šaljemo poruku da nas na ulici mogu gaziti. Ovaj protest pokazuje da nećemo dozvoliti. Rekao je kako ne vjeruje da su ljudi mogli glasati protiv te tačke"

13:49 - Okupljeni građani poručuju da će čekati ispred zgrade Vlade da ih premijer Fadil Novalić primi na sastanak na osnovu njihovih zahtjeva koje su prije toga predali.

13:45 - Predstavnici demonstranata izašli su iz zgrade Vlade FBiH, nakon što su svoje zahtjeve predali na protokol. Kako saznajemo sastanka uopće nije bilo i čekat će se da se očituje Vlada FBiH.

13:33 - Neformalna grupa građana za početak traži istragu da se odmah ispita stanje u Zavodu Pazarić, ali i smjenu Upravnog i Nadzornog odbora, ali i sankcionisanje svih odgovornih za teško stanje u toj ustanovi.

13:27 - Osobe koje će u ime demonstranata pregovarati s predstavnicima Vlade FBiH ušli su u zgradu i poručili da ne pozivaju na nasilje već žele najbolja rješenja. Trenutno se čeka početak sastanka.

13:20 - Predstavnici demonstranata žele na sastanak s čelnicima Vlade ali samo uz prisustvo medija. Za sada im to ne dozvoljavaju se iščekuje odluka nadležnih službi Vlade FBiH.

13:15 Pozvali su i medije, ali policija im ne dopušta. Kazali su da traže hitan sastanak i pozvali su demonstrante da budu mirni. Alen Alić, jedan od demonstranata koji je čitao zahtjeve kazao je da se ne planiraju razići dok se ne riješi situacija.

13:10 - Jedan od demonstranata popeo se na postolje spomenika Hakiji Turajliću te je pozvao sve prisutne da uđu u zgradu Vlade FBiH kako bi "njih izveli na ulicu". Intervenirala je policija te je smirila situaciju.

13:01 - Demonstranti traže da im se obrati federalni premijer Fadil Novalić. Također, traže i sastanak u Vladi FBiH. Iznijeli su i druge zahtjeve koje se tiču saniranja stanja u Zavodu Pazarić, te procesuiranja odgovornih.

12:48 - Demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu traže ostavke zbog uznemirujućih snimaka djece iz Zavoda za Pazarić koja su vezana za namještaj i radijatore.

12:41 - Poznati TV voditelj i humanista Almir Čehajić Batko također je došao ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevo dajući podršku demonstrantima.

"Ovo je užas jedan koji posmatramo. Ovi gore će to zaboraviti već poslijepodne. Snimci koje smo vidjeli predstavljaju fašizam i poniženje za sve nas koji hodamo i živimo ovdje", kazao je Čehajić.

12:36 - Ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu čuju se uzvici "nije Pazarić kriv, kriva je država i vlada". Demonstrnatni uzvikuju "lopovi". Pozivaju članove Vlade FBiH da izađu napolje.

12:31 - Zgradu Vlade FBiH čuva jako policijsko osiguranje. Policija je u potpunosti zatvorila saobraćaj u ulici Hamdije Ćemerlića.

12:22 - Demonstranti uzvikuju "vežite nas", "državo srami se".

"Kakav primjer mladim ljudima daju političari od jučer, oni ne trebaju raspravljati i tome već raditi da riješe to i pomognu djeci. Djecu ne možete fiksirati. Nepreuzimanje odgovornosti je gore od ratnog zločina", poručili su.

12:20 - Demonstranti drže u zrak transparente "Vežite mene ako smijete", "Neko za Pazarić mora odgovoriti", "Mi smo djeca Pazarića"...

"Svaki dan i noć sanjamo šta će biti s našom djecom. Pazarić je prava slika ovog društva i položaja djece s poteškoćama u razvoju. Te metode su davno prevaziđene i na izkave da je to u medicinske svrhe poručili su da dođu i neka njih vežu", kazala je Zlatiborka.

Naši sagovornici govore kako su proveli noć bez sna i da su preplakali, a roditelji djece s poteškoćama u razvoju kako su primili veliki broj poziva od rodbine i prijatelja iz inozemstva koji su šokirani, plakali su i ponudili svoju pomoć. Kazali su i to kako su o ovom slučaju izvještavali i svjetski mediji. Saobraćaj je u ovom dijelu grada blokiran.

12:10 - Kako javlja reporterka portala Klix.ba, neki od građana su u suzama i poručuju kako im je žao i teško što nema više građana na ulici.

"Djeca su izgladnjivana, vezana, sve oni znaju. Ovako neće proći. Ako naše inspekcije neće raditi imaju međunarodne organizacije. Ta djeca trebaju biti zaštućena, a ne da se tako ophode prema najranjivijoj grupi. Mis smo jučer svi plakali. U toj djeci vidjeli smo svoju. Da mene nema, moje dijete bi bilo dole", kazala je jedna od majki.

Na protestima je dosta mladih i studenata. Poručuju kako ih stranke i politika ne zanimaju i da se ovo mora odmah riješiti. "Dignite se svi, pomozite", apelovali su

12:05 - Građani su blokirali dvije saobraćajne trake, a roditelji su poveli i svoju djecu u kolicima i s poteškoćama u razvoju.