Snage već raspoređene
2.7k

Stoltenberg: NATO će nastaviti s podrškom i BiH kojoj prijeti Rusija

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je večeras da je NATO rasporedio elemente svojih snaga za brzo reagovanje na kopnu, moru i u vazduhu.

Naglasio je da će te snage braniti svaki pedalj teritorije NATO-a i da će nastaviti pružati podršku Ukrajini, kao i drugim državama u regionu kojima prijeti Rusija - uključujući Gruziju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu.

"Da im pomognemo da uspiju u svojim demokratskim reformama i da traže put koji su slobodno izabrali", dodao je Stoltenberg.

On kaže da je sigurnosni blok već ojačao odbranu i da su SAD, Kanada i evropske nacije već rasporedile hiljade vojnika u regionu.

Više od 100 borbenih aviona sada djeluje na 30 odbrambenih lokacija u Evropi, u pratnji više od 120 brodova i tri udarne grupe nosača, kaže Stoltenberg.

On kaže da je ruska invazija izazvala ogromnu patnju naroda i tvrdi da zapadni lideri moraju "biti spremni da učine više, čak i ako to znači da moramo platiti cijenu, jer smo u tome na duge staze".

"Svijet će Rusiju i Bjelorusiju smatrati odgovornima za svoja djela. Rusija kao agresor, Bjelorusija kao pokretač", dodao je.

Stoltenberg kaže da"ciljevi Kremlja nisu ograničeni na Ukrajinu i napominje da je Rusija zahtijevala pravno obavezujuće sporazume za zaustavljanje daljeg širenja NATO-a.