BiH
55

Hladne prostorije doma za nezbrinutu djecu u Zenici, građani najavili spaljivanje računa

Piše: E. M.
Javna ustanova "Dom porodica" Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Javna ustanova "Dom porodica" Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kvarovi na kotlovima za grijanje grada u Zenici izazvali su velike probleme i u Javnoj ustanovi "Dom porodica".

Sve češći kvarovi na kotlovima za zagrijavanje grada u kompaniji ArcelorMittal natjerali su građane Zenice da pređu na neki od alternativnih načina grijanja prostorija u kojima borave. I dok je stambene objekte i manje poslovne kancelarije lako zagrijati konvektorima i grijalicama, to nije slučaj sa prostorijama JU "Dom porodica" Zenica gdje štićenici doma borave u hladnim prostorijama.

U razgovoru za Klix.ba direktor doma Branko Dilber je kazao kako su im obećani konvektori.

"Do sada smo se grijali uljanim radijatorima, ali s obzirom da imamo osam dnevnih boravaka u kojima boravi po 12 djece, potrebni su nam konvektori jer nismo sigurni koliko će trajati zima i koliko još vremena nećemo imati grijanja. Telemach nam je u ponedjeljak obećao donijeti konvektore za dnevne boravke, ali ima još prostorija osim njih koje je potrebno zagrijavati", kazao je Dilber.

Prije nekoliko godina u JU "Dom porodica" riješili su problem zagrijavanja prostorija gdje se nalaze bebe, a ukoliko bude donirano više konvektora nego što je potrebno, poslat će ih drugim socijalnim ustanovama.

Škole hladnih radijatora, produžen zimski raspust

Povodom aktuelne meteorološke situacije Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je odlučilo da se zimski raspust produži za još jednu radnu sedmicu, tako da nastava u drugom polugodištu počinje 30. januara.

Odluka je donesena nakon brojnih zahtjeva i inicijativa škola, kao i zbog otežanog snabdijevanja energentima.

U 11 općina i Gradu Zenica nastavu pohađa ukupno 43.500 učenika, od toga 31.000 u osnovnim, te 12.500 u srednjim školama.

Posebni problemi sa grijanjem i kvarovi na grijnoj mreži zabilježeni su u Osnovnoj školi "Vladimir Nadzor" u Zenici, a u akciju pomoći školama uključila se i kompanija ArcelorMittal Zenica koja je na zahtjev Osnovne škole "Hasan Kikić" iz Tetova isporučila ugalj koji će se koristiti za zagrijavanje prostorija u školi.

Građani traže oprost računa za januar

Naša stranka u Zenici pokrenula je potpisivanje peticije da građani budu oslobođeni plaćanja računa grijanja za januar, s obzirom da su stanovi u kojima borave bili više hladni nego topli. Akcija potpisivanja je održana na nekoliko lokacija u Zenici, a iz Naše stranke su istakli da JP "Grijanje" nema pravo tražiti plaćanje računa za januar.

"Javno preduzeće, koje nije bilo u stanju da osigura isporuku grijanja svojim platišama u većem dijelu mjeseca, odnosno u najtežim trenucima kada vladaju najveći minusi, nema ni moralno ni bilo koje drugo pravo da traži da građani plaćaju naknadu ‘za isporuku grijanja'“, kazali su iz Naše stranke Zenica te dodali: "Građani su uložili i više nego dovoljno dobre volje i razumijevanja. Kada su se skupljale jakne za one koji nemaju, masovno su se odazivali, donosili, solidarisali se sa sugrađanima. Međutim, vlast ne smije očekivati da oni imaju apsolutni stopu tolerancije. Sada je red na Gradskoj upravi i 'Grijanju' da i oni pokažu dobru volju i solidarnost, te da urade ono što je pravedno, da ne traže da građani plate za ono što nisu dobili".

Javno spaljivanje računa grijanja početkom februara

Ukoliko ipak građanima Zenice budu ispostavljeni računi grijanja za januar, početkom februara najavljeno je njihovo javno spaljivanje u centru grada kao vid protesta.

Inicijator akcije "Spali svoj račun za grijanje" Zeničanin Kenan Ćurovac za Klix.ba govori kako je ideja za poziv građanima Zenice za kolektivno spaljivanje računa došla sasvim slučajno jedne zimske hladne večeri dok je grlio električni radijator i čitao objave izrevolviranih prijatelja na Facebooku.

"Dobio sam poruku od prijateljice da jedan naš poznanik nema ni grijalicu u svom stanu, a i da je ima ne bi mogao da je uključiti jer bi onda ostao bez mogućnosti da kupi lijekove i hranu za taj mjesec. Naime, došao bi mu ogroman račun za struju, a umanjenje računa za grijanje to ne bi moglo pokriti. Pomislio sam u kakvom ledu sjedi taj čovjek sa svojom porodicom jer je tada bilo -18 stepeni celzija, i u kakvom ledu sjede još mnogobrojni naši sugrađani koji su u sličnoj situaciji", govori Ćurovac.

Javno spaljivanje računa JP "Grijanje" planirano je za 5. februar u 13 sati na Trgu Alije Izetbegovića ispred Robne kuće "Bosna". Ćurovac dodaje da ovo nije napad ni na koga, ali da jeste opomena i sadašnjem gradonačelniku i vijećnicima da građani neće šutjeti i tolerisati nerad i nedjelovanje.

Na Facebook grupi stanovnici Zenice koji su najavili svoj dolazak postavili su i konkretne zahtjeve Gradskom vijeću i gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću. Od nadležnih traže da se oslobode plaćanja računa za grijanje za januar, hitnu i bezuslovnu ostavku direktora JP Grijanje Seada Kaknje te konkretne akcije u što skorijem i kvalitetnijem rješavanju problema grijanja grada.

"Vrlo vjerovatno ćemo se okrenuti i pokretanju kolektivne tužbe protiv JP Grijanje Zenica za neispunjenje ugovorne obaveze zagrijavanja stanova i poslovnih prostora na koju su se obavezali", zaključio je Ćurovac.