Vrijedna pomoć
548

Split donirao Mostaru 20 polovnih autobusa i četiri minibusa

G. Š.
Gradska uprava Mostara odlučna da osnaži javni prijevoz, kako bi građani što manje koristili vlastiti vozila, je u saradnji s Gradom Splitom obogatila vozni park JP Mostar bus s 20 autobusa, od kojih je sedam stiglo već danas.

Gradonačelnik Mostara Mari Kordić je kazao kako su autobusi donacija Grada Splita, koji je aplicirao na jedan Evropski projekt i dobio nove autobuse.

"S gradonačelnikom i Upravom Grada Splita smo dogovorili da autobusi koje sad imaju i koji su u mnogo su boljem stanju od ovih koje mi imamo nama doniraju", pojasnio nam je Kordić.

Ističe kako se radi o 20 autobusa koji su klimatizirani i četiri minibusa i da se s njima planiraju pojačati kružne linije po gradu.

"Ideja je da pokušamo građanima pomoći da javni prijevoz bude toliko dobar da nemaju potrebu paliti svoj automobil i koristi po gradu, pogotovu kad je u pitanju prigradski prijevoz. Uz to će biti veliko olakšanje i zbog naplate parkinga ljudima koji nemaju uslove za povlaštene parkirališne karte", zaključio je Kordić.

Iako se radi o polovnim autobusima zadovoljan je i direktor Mostar Busa Damir Marić navodeći kako su pristigli autobusi u odnosu na one koje imaju fantastični.

Najavio je kako će se povećati učestalosti polazaka autobusa na svim linijama i pravcima na svako pola sata, navodeći kako od 12 septembra počinje zimski red vožnje s tom učestalošću o čemu će putem sredstava informiranja blagovremeno biti obaviješteni svi građani.

Planira se i digitalizacija preduzeća, ali cijene autobusnih karata kako je obećao neće rasti uprkos poskupljenjima goriva, jer je cilj gradske administracije da javni prijevoz bude povoljan i dostupan svim građanima.

Facebook