Jednoglasna odluka
675

Specijalni rezervat prirode Bentbaša postaje zaštićeno područje

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici usvojila Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža Bentbaša, kao i Zakon o osnivanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja.

Bentbaša je stari dio Sarajeva koji je opjevan u sevdalinkama. Nalazi se uz tok rijeke Miljacke i vrlo je bogata rijetkim vrstama biljaka, te se smatra endemnim centrom.

U Stručnom obrazloženju utvrđeno je da se područje Bentbaše odlikuje visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti, te kulturno-historijskih vrijednosti. Primjera radi, evidentirano je 70 različitih tipova staništa, a utvrđena je i veoma visoka stopa endemičnosti posebno biljaka.

"Zbog visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta, područje predstavlja jedno od najbogatijih na prostoru bosanskohercegovačkih Dinarida. Također, prostor Bentbaše karakteriše značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca sa pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i dr. Osim toga, prostor obiluje hidrološkom raznolikošću poput votodoka Miljacke i Mošćanice, vrela Abu Hajat kod Šehove korije i dr. Evidentirane su i kulturno - historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova Korija", stoji u obrazloženju odluke.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, prethodno je 31.08.2016. godine dobilo saglasnost od Općinskog vijeća Stari Grad za uspostavu zaštite Bentbaše, a što je bila obaveza pribavljanja shodno članu 144. stav (5) Zakona o zaštiti prirode, uz uslov da mjere zaštite budu u skladu sa mjerama zaštite koje se odnose na kulturno-historijske vrijednosti koje su zaštićene odlukama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Prema Zakonu, Zaštićeni pejzaž ''Bentbaša'' predstavlja zaštićenu zonu, koja je namijenjena uglavnom za konzervaciju pejzaža i rekreaciju, sa osnovnim ciljevima: -osiguranje kulturnih i tradicionalnih atributa (održavanje skladnih interakcija prirode i kulture kroz zaštitu pejzaža i tradicionalnog korištenja zemljišta); - očuvanje i neuznemiravanje staništa, ekosistema i vrsta, održavanje genetičkih resursa u dinamičnom stanju i stanju razvoja, održavanje utvrđenih ekoloških procesa, očuvanje osobina ustroja pejzaža, očuvanje uzoraka iz prirodnog okoliša u naučne svrhe, monitoring okoliša, uključujući i područja koja nemaju pristup, svođenja uznemiravanja na minimum putem pažljivog planiranja i vršenja istraživanja i drugih odobrenih djelatnosti, kao i ograničenje pristupa javnosti; - podržavanje načina života i ekonomskih aktivnosti koje su u skladu sa prirodom, te eliminiranje i sprečavanje korištenja zemljišta i aktivnosti koje nisu u skladu sa ciljevima zaštite;
  • omogućavanje javnosti da uživa putem pasivne rekreacije, edukacije i aktivnosti u skladu sa prirodom;
  • podsticanje naučnih i obrazovnih aktivnosti koje će doprinijeti zaštiti okoliša;
  • otklanjanju i sprečavanju eksploatacije ili posjeta, koje mogu dovesti do promjene i oštećenja prirode;
  • dobrobiti lokalne zajednice kroz osiguranje autentičnih proizvoda i usluga - održivi oblici turizma.

Ovim područjem upravljat će Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja KS, a izdvojeno je 85.000 KM u ove namjene. U narednoj godini planirano je zapošljavanje dva nadzornika/ čuvara prirode srednje stručne spreme i jedan radnik na održavanju (NK) tokom 12 mjeseci, te 10 radnika (NK) na četiri mjeseca u toku turističke sezone. U 2019. godini, Ustanova planira da zadrži ranije pomenuta dva nadzornika/čuvara prirode i jednog radnika na održavanju tokom 12 mjeseci iz prethodne godine i dva radnika (NK) na četiri mjeseca u toku turističke sezone.

Facebook