Uputio kritike Lavrovu
1.4k

Somun: Džaferović i Komšić su pokazali da male države neće uvijek pognuti glavu pred velikim silama

A. B.
Somun smatra da je Lavrov iskazao nepoštovanje prema BiH
Somun smatra da je Lavrov iskazao nepoštovanje prema BiH
Dugogodišnji bh. novinar i diplomata Hajrudin Somun za Klix.ba je kazao da dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu ishitreno reagovali uskrativši gostoprimstvo ruskom ministru Sergeju Lavrovu, već da su tako pokazali da se BiH mora poštovati.
Na početku razgovora Somun je kazao da je velika greška šefa diplomatije jedne velike sile Sergeja Lavrova bila ta što je po dolasku u BiH prvo posjetio Republiku Srpsku, a ne Sarajevo kao glavni grad.

Uz to, dodaje, u prostoriji gdje su on i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali uopće nije bilo zastave BiH, čime se ukazuje na jedno nepoštovanje prema državi.

"Ili je Lavrova pogrešno savjetovao ambasador ili je to jednostavno namjerno učinio. Uz nepostojanje državne zastave, u svemu što je Dodik govorio na sinoćnjem sastanku BiH nije spomenuta ni usput, već je samo pozdravio Lavrova zato što je došao u posjetu RS-u, čime je dakle entitet poistovjetio s državom. Međutim, velika sila poput Rusije ima tako dobar aparat oko šefa diplomatije da to nije moglo proći kao greška. Mislim da se slična situacija desila u Banjoj Luci prije 10-ak godina, kada je tadašnji MVP Turske Ahmet Davutoglu stigao u RS, ali kada su njegovi ljudi iz ambasade prije njega ušli u salu i vidjeli da nema državne zastave, on je odbio da uđe unutra i razgovara s predstavnicima RS-a. I tada se nisam slagao s tim što je on uradio, ali je to bio ispravan diplomatski potez", pojasnio je.

Kako je kazao, obradovao se kada je vidio kako su postupila dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, jer su na taj način pokazali da male države poput BiH neće uvijek pognuti glavu pred velikim silama i pokušati pronalaziti rješenja razgovorom.

"Ovo se danas trebalo desiti jer jednom je trebalo reći i lupiti šakom u sto i velikim silama, pogotovo kada se pređe svaka granica pristojnosti, kao što je to bio način ove posjete. Mogu da hodaju po BiH Vučić i Milanović iz Srbije i Hrvatske bez najave, međutim, kada je riječ o sili kao što je Rusija, ovo se ne smije desiti. Treba poštovati zemlju u koju se dolazi", naveo je Somun.

Kada je riječ o posljedicama koje bi moglo za sobom povući negostoprimstvo Lavrovu, Somun smatra da će sada i on i ruski predsjednik Vladimir Putin shvatiti da nešto "ne štima" u BiH i da to treba mijenjati.

"Ali ne na način kako to njima prenose Milorad Dodik ili Dragan Čović koji se također susreo s Lavrovom. I to je bio jedan pogrešan diplomatski potez da Lavrov prije nego dođe u Predsjedništvo BiH razgovara s etničkim i stranačkim liderima. Dakle, Čović nije član Predsjedništva BiH, ali pošto on i HDZ BiH i HDZ Hrvatske ne priznaju Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva, oni su odlučili da se vide sa čovjekom koji je pravi vođa Hrvata u BiH, pogotovo jer su ga primali u Moskvi često kao saveznika Milorada Dodika", zaključio je Somun.

Facebook