4 hiljade po kvadratu
15

Ministarstvo vanjske trgovine BiH kupuje poslovni prostor u Istočnom Sarajevu za 2 miliona KM

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koje vodi ministar Staša Košarac (SNSD) zatražilo je od Vijeća ministara BiH odobravanje sredstava za kupovinu poslovnog objekta u Istočnom Sarajevu u vrijednosti do dva miliona KM.

Ministarstvo za smještaj svojih radnika traži prostor od 500 do 550 metara kvadratnih, a sama kupovina je problematična iz najmanje dva razloga.

Prvo je upitna opravdanost kupovine objekta koji je samo nekoliko kilometara udaljen od sjedišta ministarstva u Sarajevu. Osim toga problematična je procijenjena cijena po kvadratnom metru koji je značajno veći od tržišne cijene, odnosno četiri hiljade KM.

Ministarstvo koje vodi Košarac ovu kupovinu planira uvrstiti u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2020.-2021. godine.

Javna nabavke jedan su od ključnih problema javnog sistema u Bosni i Hercegovini, a posebno nedostatak zakonske regulative u domeni svrsihodnosti nabavka.

Naše institucije te posebno revizije vode računa prvenstveno o provedbi postupka javnih nabavki, dok ovaj segment skoro i ne tretiraju.

"Kroz zakon nisu predviđeni mehanizmi osiguranja svrsishodnosti, a i ono što postoji o detaljnom objavljivanju često ne funkcioniše, jer se vrše vanplanske nabavke. S druge strane i ono što utvrde revizori vezano za nesvrishodnost utroška javnih sredstava kroz nabavke se najčešće ne adresira od javnih institucija", mišljenje je Ivana Korajlić, direktorice Transparency Internationala u BiH.