Upitne diplome
2

Skupština USK skinula KŠC s dnevnog reda, djeca i roditelji protestovali

Piše: M. Ć.
Foto: USN.ba
Foto: USN.ba
Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić na današnjoj sjednici Skupštine USK povukao je tačku o verifikaciji diploma Srednje medicinske škole koja djeluje u okviru JU Katolički školski centar "Ivan Pavao II" u Bihaću.

Skupština Unsko-sanskog kantona trebala se danas očitovati o verifikaciji diploma Srednje medicinske škole koja djeluje u okviru JU Katolički školski centar "Ivan Pavao II" u Bihaću, čime bi se konačno regulisao status ove škole koja je u protekle četiri godine obrazovala učenike za zanimanja medicinska sestra-tehničar i zubni tehničar.

Međutim, to se nije dogodilo budući da je premijer Vlade USK Husein Rošić, u ime predlagača, povukao ovu tačku s dnevnog reda.

Istovremeno, nekoliko djece koja pohađaju školu, zajedno sa svojim roditeljima, okupilo se pred zgradom Skupštine USK, tražeći rješavanje problema u vezi s Katoličkim školskim centrom i verfikaciju diploma svršenika Medicinske škole.

"Naša djeca su stavljena u nezahvalnu poziciju u vrijeme kada počinju upisi na fakultete, jer im se onemogućava dobijanje dokumenta kojim mogu aplicirati za nastavak školovanja i time ostvariti svoja prava. Pogotovo su ugrožena djeca koja pohađaju smjer zubni tehničar, njih ima trideset i traži se da se ukine taj smjer čime bi se ugrozilo njihovo pravo na izbor zanimanja. Osim toga, ukinuo bi se i kadar koji je deficitaran, jer je prije 30 godina u ovom kantonu izašla posljednja generacija zubnih tehničara", rekao je jedan od okupljenih roditelja.

Prema nezvaničnim informacijama, ubrzo bi trebala biti sazvana vanredna sjednica Skupštine USK, na kojoj će se raspravljati o ukupnoj problematici vezanoj za Katolički školski centar u Bihaću.

Podsjećamo, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK na osnovu provedenih analiza tvrde da je Katolički školski centar u Bihaću u proteklom periodu, bez saglasnosti Skupštine USK, osnovao Srednju medicinsku školu, kao i nastavne linije za predškolsko i osnovno obrazovanje, dok je odlukom Skupštine USK dozvolu za rad imao isključivo smjer Opće gimnazije koja je prvobitno osnovana.