"Pravo na život"
78

Skupovi "Pravda za Davida i Dženana" bit će održani i u Francuskoj, Holandiji, SAD-u...

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Veliki skup "Pravda za Davida i Dženana" 21. novembra bit će održan širom Bosne i Hercegovine, ali glas za pravdu podići će i dijaspora koja živi u evropskim zemljama, SAD-u i Kanadi.

Za sada su zakazani protesti u nekoliko gradova Njemačke, u Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, a okupljaju se i Kanađani, te Amerikanci. Skup Kanđana će biti održan na Nijagarinim vodopadima.

Glavni skup je na Trgu Krajine u Banjoj Luci, a očekuje se dolazak više desetina hiljada građana iz cijele BiH koji će zatražiti osnovno ljudsko pravo - pravo na život.

Uprkos niskim temperaturama Banjalučani su sinoć 237. put održali skup "Pravda za Davida" iako nije bilo njegovog oca Davora Dragičevića. Daniela Ratešić Došen svojim obraćanjem je mnoge duboko dirnula, te su svi poručili kako neće odustati od borbe za pravdu i normalan i siguran život budućih generacija.

"Svjesni smo svih riječi koje si nam poručivao kroz svoje pjesme, znamo šta si nam želio reći. Nažalost , te riječi nismo čuli i razumjeli dok si ti bio sa nama. Da jesmo, možda sada ne bi bili ovdje oko srca koje ostade iza tebe. Da smo slušali tvoje riječi nakon Nikole, nakon Jovana, izgradili bi smo zajedno sa tobom jedno veliko srce za sve tvoje prijatelje koji su nas napustili i ti bi se zajedno sa nama borio za istinu o njima, borio bi se za svoje drugare. Znam da bi tako bilo Davide, bilo bi samo da smo mi na vrijeme slušali, na vrijeme progledali. Zato sada ne smijemo odustati, ne smijemo pokleknuti, jer ostali su tvoji drugari, ostala su naša djeca, djeca svjetlosti, tvojih 12 lanaca DNK, novo sjeme, čisto i neokaljano kojem moramo omogućiti da mjenja ovaj surovi svijet. Krivi smo, sine naš, krivi smo zato što smo ćutali, žmirili, okretali glavu, krivi smo dušo. Svoju krivicu ćemo okajati kroz ovu borbu", kazala je.

Skupovi 21. novembra počinju u 18 sati.