Migrantska kriza
14

Situacija u Velikoj Kladuši sve gora, a vlast raspravlja o izborima mjesne zajednice

M. N.
Iako ljekari upozoravaju da je situacija u Velikoj Kladuša sve gora kada je riječ o zaraznim bolestima koje imaju migranti te da postoji mogućnost da one pređu i na domicilno stanovništvo, lokalna vlast ne radi ništa po tom pitanju.
Općinsko vijeće Velike Kladuše održat će sjednicu u ponedjeljak, 11. novembra, ali na dnevnom redu nema nijedne tačke koja se odnosi na situaciju s migrantima i zdravstveno stanje građana Velike Kladuše.

Posljednji put su razmatrali ovu problematiku na tematskoj sjednici održanoj 19. juna kada su jednoglasno usvojili zaključak da su protiv smještaja migranata u tom mjestu i kada su izrazili zabrinutost zbog novonastale situacije.

Formiran je i Krizni štab za migrantsku krizu o čijem zasjedanju se posljednji put pisalo u martu ove godine. Tada su izrazili zabrinutost odnosom institucija u BiH naspram ovako velikog problema koji je zadesio općinu Velika Kladuša, Unsko-sanski kanton i BiH, naročito negiranjem odluka Općinskog vijeća, čime se narušavaju prava građana općine Velika Kladuša na lokalnu samoupravu. Tražili su, između ostalog, angažman OSBiH na granicama.

Od tada do danas nije bilo nikakvih odluka, a prema riječima građana Velike Kladuše, vlasti kao da ignorišu ovaj problem. Klix.ba je prije nekoliko dana pisao o problemu u vezi sa zdravstvenom situacijom u tom mjestu, a iz Doma zdravlja Velike Kladuše upozorili su da bi uskoro mogla biti proglašena epidemija šuge te da je ugroženo domicilno stanovništvo.

U 2019. godini na infektivnom odjelu je bilo hospitalizirano 30 migranata od kojih je šest imalo rezistentnu tuberkulozu koju, kako nam je rekla direktorica Doma zdravlja Velika Kladuša Evresa Okanović, treba liječiti tri godine. Od svih njih samo jedan migrant je ostao, ostalih pet je pobjeglo.

"Imali smo tri smrtna slučaja - jedna osoba je umrla od hroničnog hepatitisa, druga od sepse, a treća od meningitisa (upala mozga). To je ozbiljna prijetnja", naglasila je.

Kod migranata su utvrđena i oboljenja AIDS, hepatitis, tuberkuloza i malarija. Vlasti su, s druge strane, odmogle tako što su zabranile rad Ljekarima bez granica. Dom zdravlja je njihov kombi smjestio u svoje dvorište, ali su im općinski komunalni inspektori zabranili i to naloživši da ih uklone u roku od 24 sata.

U Miralu je smješteno oko 700 migranata, a Velika Kladuša je atraktivna lokacija jer je okružena graničnim prijelazima preko kojih migranti pokušavaju ući u Hrvatsku i doći do drugih evropskih zemalja. Tačan broj migranata koji nisu registrovani nije poznat. Prema posljednjim informacijama Operativne grupe za pitanje migracija USK na istočnim granicama imaju oko 1.000 registrovanih ulazaka i oko 1.300 neregistrovanih ulazaka dnevno.

U biltenima MUP-a USK, Velika Kladuša se spominje skoro svakodnevno zbog narušavanja javnog reda i mira koje se dešava među migrantima. Zabilježene su i masovne tučnjave te pokušaji ubistva.

Umjesto ovog gorućeg problema, vijećnici iz Velike Kladuše u ponedjeljak će raspravljati, između ostalog, o izborima u mjesnoj zajednici Slapnica, nazivima ulica te raznim izvještajima, a načelnik odlazi u posjete općinama širom regije kako bi proširio saradnju.