Uoči sjednice
88

Sindikati kritikuju Vijeće ministara: Plaća većine državnih službenika manja od 881 KM

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vijeća ministara BiH bi na sjednici 18. jula trebalo raspravljati o odlukama koje se tiču politike plaća i naknada u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2019-2022. godine, kao i osnovice za obračun plaća zaposlenim za 2019. godinu.

Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost u kojem izražava nezadovoljstvo te skreće pozornost na sramotno loš položaj uposlenika i najniže rangiranih državnih službenika, te od Vijeća ministara traži da se ta nepravda ispravi.

Napominju da je Sindikat u proteklom periodu uputio Vijeću ministara BiH protestno pismo u kojem, među ostalim, izražava neslaganje sa trenutnom osnovicom te trazi povecanje.

"U javnosti se stvorila lažna slika kako svi državni službenici imaju plaće u iznosima 4000-5000 KM, međutim istina je da najveći dio zaposlenih ima manje plaće u odnosu na prosječnu u BiH te manju nego drugi, niži nivoi vlasti, što je mimo svake logike", kaže se u saopćenju.

Inače, prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna neto plaća na nivou BiH trenutno iznosi 881 KM.

Dok parlamentarci, ministri i direktori na drzavnom nivou imaju daleko veće plaće nego njihove entitetske kolege, a oni koji doista rade poslove javne uprave, odrade najviše posla u procesu evropskih integracija, zaposlenici i državni službenici BiH imaju manje plaće nego kolege na nižim nivoima vlasti (entiteti, kantoni i općine). Tražimo da se zaustavi taj neravnopravni položaj. Nije logično da najniže rangirani državni službenik u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, ima znatno vecu plaću od službenika u institucijama na državnom nivou", navedeno je u saopćenju koje potpisuje predsjednica Sindikata Lejla Čopelj.

Zahtijevaju od Vijeća ministara da uputi prijedlog izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi se smanjio raspon najvećih i najmanjih koeficijenata za obračun plaće.

"Sramotno je da 60 posto zaposlenih i institucijama BiH prima plaću koja je manja od državnog prosjeka, dok istovremeno izabrana i imenovana lica imaju po deset (10) puta veću plaću. U drugim državama, pa i u entitetima, omjer najviše i najniže plaće je 5:1 umjesto naših 10:1. Tražimo da se osnovica za obračun plaće, koja je u periodu od 2008. godine tri puta smanjivana i trenutno iznosi 475.69 KM, poveća za 2019. godinu na iznos od 535,50 KM, koliko je bila prije prvog smanjenja osnovice te onda u periodu 2020-2022 uvećava minimalno za inflaciju iz prethodnih godina. Podsjećamo da se prema Protokolu između Vijeća ministara BiH i Reprezentativnog sindikata iz 2012. godine, osnovica za obračun plaće morala korigirati u skladu s godišnjom stope inflacije. Odredbe ovog Protokola do danas nisu provedene", saopćili su.

Dodaju da do izmjene Zakona kojim će se poštenije odrediti koeficijenti, traže da se zaposlenicima i državnim službenicima (do nivoa šefa odsjeka) odobri promaknuće unutar platnih razreda, ako bi se nagradili oni koji doista kvalitetno rade.

"Također, napominjemo da su zaposleni u institucijama BiH jedina kategorija u ovom dijelu Evrope koja nema potpisan Kolektivni ugovor čime se ruše svi međunarodni standardi rada, a ova činjenica se kontinuirano zloupotrebljava zbog neadekvatne zaštite prava zaposlenih koju garantira Kolektivni ugovor. Evropska komisija u svom izvještaju o napretku BiH za 2017. godinu upozorava (Princip 5) da plaće i naknade državnih službenika trebaju biti pravične i transparentne. U posljednjih nekoliko godina Evropska unija, SAD i drugi međunarodni partneri uložili su ogroman novac i napor u reformu javne uprave. Nema prave kvalitetne javne uprave, poput bilo kojeg drugog tima ili kolektiva, bez kvalitetnih, zadovoljnih i dobro plaćenih zaposlenika. Cilj svih reformskih aktivnosti je pripremiti i motivirati službenike za poboljšanje rada institucija i onda ostvarivanje ciljeva države", saopćeno je.