Uputili prijedlog
20

Sindikat osnovnog obrazovanja KS traži upošljavanje 50 radnika, Vladi rok do 5. oktobra

Piše: M. N.
Sastanak sindikata osnovnog obrazovanja, srednjeg i visokog obrazovanja, policije i državnih službenika i namještenika, koji je danas trebao biti održan u Vladi KS, odogođen je za četvrtak, 27. septembar, u 13 sati.

Kako nam je rekao Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, sastanak je pomjerila Vlada KS.

Oni su uputili Prijedlog za mirno rješenje spora koji ima pet stavki, a koji je Vlada KS na prethodnim pregovorima usmeno prihvatila. U prijedlogu se nalaze dokumenti koje je potrebno potpisati.

Ovim prijedlogom su regulisani osnovica za obračun plaće, platni razredi i koeficijenti složenosti poslova u djelatnostima predškolskog odgoja i obrazovanja, kolektivni ugovor, osnovica za obračun plaće IX-XII 2018. godine i osnovica plaće za obračun plaća u 2019. godini.

U Sporazumu o dodatnim zahtjevima Sindikat traži zapošljavanje 50 odgajatelja u JU Djeca Sarajeva s ciljem smanjenja ili potpunog ukidanja liste čekanja za upis djece, dodatnih 40.000 KM iz budžeta za 2019. godinu koje će biti utrošene na higijenski i didaktički materijal u JU Djeca Sarajeva te da se povećaju investicije za osnovne škole u narednoj godini. Traže da se ovaj sporazum potpiše do 5. oktobra.

U narednom periodu pristaju na osnovicu od 310 KM, ali za narednu godinu traže minimalno 315 KM, a najviše 330 KM.