Sumnjaju u malverzacije
94

Simpatizeri Četvorke traže novo brojanje u Novom Gradu, policija čuva zgradu općine

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo iza 16 sati počelo je okupljanje članova i simpatizera stranaka Četvorke zbog navodnog pokušaja prekrajanja izborne volje građana u toj lokalnoj samoupravi.

Ključni problem je nastao zbog odsustva članova OIK-a i zbog činjenice da je izborni materijal ostao u prostorijama koje niko ne nadgleda. Kako je kazao Toni Vukandin, Šef Izbornog štaba NiP-a Novi Grad, navodni problemi su počeli već jutros.

"Oko 10 sati Općinski izborni štab (OIK) je odstranio našeg posmatrača iz mjesta gdje se glasovi unose u sistem. Nakon velikog insistiranja prema OIK-u su nam dozvolili da naš posmatrač ponovo posmatra mjesto unosa. Tvrdnja OIK-a je da su umorni i da ujutru neće biti nikoga, ali tu prostoriju niko ne osigurava. Mi samo želimo da posmatramo, pa ako treba i praznu salu. Jasno je propisano da posmatrači mogu nadgledati cijeli proces. Prema podacima organizacije 'Pod lupom', ovdje je došlo 29 otvorenih vreća, da je i načelnik dolazio i razgovarao sa članovima OIK-a, a zbog male razlike u glasovima smatramo da je time proces ugrožen", rekao je Vukadin.

On je kazao da je Četvorka organizovala posmatrače koji će posmatrati salu u smjenama, ali će zbog svega navedenog tražiti novo brojanje glasova.

"Tražit ćemo ponovno brojanje svih glasova za načelnika, ekipa u Štabu već radi na prigovorima, ali to je sad na OIK-u i CIK-u", rekao je Vukadin.

Kako saznaje Klix.ba, većina zamjerki odnosi na brojanje glasova za Općinsko vijeće Novog Grada.

Prema riječima jednog posmatrača, prostorija najmanje 2 sata nije imala nadzor, a unos podataka će se vjerovatno nastaviti ujutru.

Centralna izborna komisija (CIK) je u 9:00 sati osvježila podatke vezane za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini i prema najnovijim rezulatima u sarajevskoj Općini Novi Grad vodi Semir Efendić iz SDA, međutim, u stopu ga prati Adnan Delić, kandidat Četvorke.

Prema podacima CIK-a, Efendić je osvojio 16.647 glasova, odnosno 46,55 posto, dok je Delić dobio 16.207 glasova ili 45,32 posto.

Treba napomenuti da se sličan scenarij odvija ispred zgrade Općine Ilijaš. Građani su se okupili kako bi izrazili podršku kandidatu Četvorke Amaru Dovadžiji (NiP), nakon što su podaci CIK-a pokazali da aktuelni načelnik Akif Fazlić (SDA) ima više glasova.