BiH
0

SDS traži da Džakula podnese ostavku

SRNA
Darko Babalj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Darko Babalj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darko Babalj izjavio je danas da direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Miro DŽakula mora da podnese ostavku, zbog organizovanog kriminala u toj instituciji.

"SDS je u prethodne dvije godine upozoravao na spregu kriminala i korupcije sa politikom na nivou BiH. DŽakula je najodgovorniji za situaciju u UIO BiH", rekao je Babalj novinarima u Banjoj Luci.

Babalj je zatražio da Sud i Tužilaštvo BiH ispitaju Džakulin rad u UIO. "On je kao borca za srečavanje kriminala i korupcije i velikog pravdenika promovisao Zdravka Cvjetinovića", dodao je Babalj.

Prema njegovim riječima, odgovorni za situaciju u UIO je i Upravni odbor ove institucije, jer ne sprečava kriminal i korupciju.

U akciji kodnog naziva "Pandora", koju od jutros u više gradova BiH provode pripadniji Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), uhapšeni su bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević i pomoćnik direktora Sektora za carine Uprave Zdravko Cvjetinović.

Među uhapšenim je i bivši šef carinske ispostave Sarajevo Alija Mašić, bivši šef carinske ispostave Gradiška Nedeljko Milovanović, kao i bivši šef carinske ispostave Brod Milenko Mikić, saznaje Srna.

Među uhapšenima je i šef na graničnom prelazu Brod Avdija Škahić.

U ovoj, do sada najvećoj akciji zbog krivičnih djela korupcije u kojoj je privedeno i oko 30 zvaničnika carinskih organa i UIO.