Maksimalan oprez
64

SDP poziva: Ostaviti politikantstvo po strani radi jedinstvene borbe protiv koronavirusa

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom prijavljivanja prvog slučaja zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, Socijaldemokratska partija BiH poziva sve institucije i organe na maksimalnu mobilizaciju i ozbiljnost u suočavanju s ovom prijetnjom.
"Pozivamo sve učesnike javnog i političkog života da po strani ostave dnevnopolitičke sukobe i politikantstvo te da se kao društvo zajedničkim snagama suočimo s jednim od najvećih zdravstvenih izazova u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine. Jedino koordiniranim, sinhronizovanim djelovanjem i saradnjom svih relevantnih institucija u državi se možemo efikasno uhvatiti ukoštac s novom prijetnjom koja žrtve ne bira po entitetskoj liniji, kao ni po etničkoj ili političkoj pripadnosti", navode iz SDP-a.

Očekuju da Vijeće ministara BiH preuzme aktivnosti koordiniranja odgovora na novonastalu situaciju na nacionalnom nivou, a da nadležni organi i institucije u oblasti zdravstva hitno sačine plan i strategiju djelovanja i suzbijanja epidemije.

"Smatramo da je u ovom trenutku nužno da se ulože dodatni zajednički napori na educiranju stanovništva i definiranju mjera kontrole i prevencije širenja virusa, kako ne bi došlo do zastoja ili blokade društvenog života i opće panike i dezorijentiranosti usljed nepravovremene ili neadekvatne reakcije države", istaknuto je u saopćenju.