Kako do smjene Vlade
22

Predložen novi sporazum za Kanton Sarajevo: Kristić saziva, Viteškić predsjedava

A. D.
Danijela Kristić (Foto: M. O./Klix.ba)
Danijela Kristić (Foto: M. O./Klix.ba)
U Skupštini Kantona Sarajevo sačinjen je novi sporazum i odaslan svim parlamentarnim strankama u ovom kantonu kako bi se uvtrdio daljnji slijed koraka radi deblokade Skupštine.

Prema prijedlogu Sporazuma do kojeg je došao naš portal, predsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić (NiP) zakazat će nastavak 18. i 19. sjednice. Dalje, po ovlaštenju predsjedavajuće, 18. i 19. sjednicu će voditi članica rukovodstva Skupštine KS Smiljana Viteškić.

Na navedenim sjednicama, prema prijedlogu sporazuma, izglasat će se potvrđivanje odluke kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvu Skupštine, zakazati sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS i to za 29. januar, izglasati odluke o privremenom finansiranju KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te Službe za zapošljavanje KS.

Nadalje, kaže se u prijedlogu sporazuma, 20. sjednicom koja će se održati 29. januara, a na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o nepovjerenju Vladi KS, će predsjedavati ponovo Kristić i to do izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Ukoliko odluka o nepovjerenju Vladi KS dobije podršku zastupnika u Skupštini KS rukovodstvo Skupštine u sastavu Kristić, Mirza Čelik (SDA), Vibor Handžić (NS) i Smiljana Viteškić će između sebe za predsjedavajućeg Skupštine izabrati rukovodioca koji je iz reda nove skupštinske većine.

Za sutra je zakazan zajednički sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Demokratske fronte i Bosanske stranke s jedne strane i Naroda i pravde, Naše stranke i Socijaldemokratske partije BiH.

Stranke četvorke u petak su odbile prisustovati sastanku kada su SDA, SBB i DF također imali spreman sporazum za dogovor o Skupštini KS.